Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκική εισβολή στη Συρία

Την εκκαθάριση από δυνάμεις του ISIS της πόλης Jarablus είχε θέσει στόχο η επιχείρηση που ξεκίνησε η Αγκυρα με στήριξη από τις ΗΠΑ. Απελευθερώθηκε η πόλη, δήλωσαν οι σύροι αντάρτες. Το μήνυμα Ερντογάν και η συνάντηση Μπάιντεν - Γιλντιρίμ. Αντιδρούν το ΥΠΕΞ της Συρίας, η Μόσχα και οι Κούρδοι.

Τουρκική εισβολή στη Συρία

Τουρκικά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Συρία, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters. Η επιχείρηση έχει ως στόχο την εκκαθάριση από τον ISIS της πόλης Jarablus, η οποία βρίσκεται κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον δέκα άρματα πέρασαν τη συνοριακή γραμμή ενώ από κουρδικές πηγές έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 29 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη κατά τη διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών. 

Οι σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι κατέλαβαν πλήρως την πόλη Jarablus, αποσπώντας την από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). «Ολόκληρη η Τζαράμπλους απελευθερώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Οτμάν, διοικητής μιας οργάνωσης των ανταρτών οι οποίοι συμμετείχαν στην επίθεση για την κατάληψη της πόλης αυτής στη βόρεια Συρία.

Οι πολίτες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς την πρόσφατα απελευθερωθείσα από τους Κούρδους πόλη Manbuj, σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμούς της κουρδικής αυτοδιοίκησης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. 

Μετά την επίθεση υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες πήραν τον έλεγχο τεσσάρων χωριών στη βόρεια Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Η κίνηση της Αγκυρας έχει ως στόχο να εκκαθαρίσει την περιοχή κοντά στα σύνορα από τον ISIS, αλλά παράλληλα αποβλέπει και στο να ανακόψει τους Κούρδους του YPG εναντίον των οποίων η Τουρκία εξαπέλυσε πυρά τη Δευτέρα. Οι Κούρδοι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο το τελευταίο διάστημα και έχοντας κερδίσει τη μάχη στο Manbuj, είχαν την Jarablus στο στόχαστρο. 

Το μήνυμα Μπάιντεν στους Κούρδους 

Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στις συριοκουρδικές δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού ότι δεν μπορούν και δεν θα έχουν τη στήριξη της Αμερικής εάν δεν επιστρέψουν ανατολικά του Ευφράτη μετά την κατάληψη της πόλης Manbij, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στήριξη προς τους Κούρδους αντάρτες του YPG για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση στην περιοχή, υπογράμμισε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον συμφώνησε ότι οι αντάρτες δεν θα πρέπει να κινηθούν δυτικά του Ευφράτη.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στις δηλώσεις του τόνισε ότι αισθάνεται ενοχές για το ότι δεν επισκέφθηκε την Τουρκία νωρίτερα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην Αγκυρα, ερωτηθείς για τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν από την κυβέρνηση Ερντογάν. 

Παράλληλα, αναφορικά με το αίτημα της Αγκυρας για έκδοση του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον αξιολογεί τα στοιχεία σε βάρος του Γκιουλέν.  

Η αεροπορική κάλυψη από ΗΠΑ 

Όπως έγινε γνωστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες παράσχουν αεροπορική κάλυψη στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία. Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος, η Ουάσινγκτον "συγχρονίζεται" με τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ στα σχέδια. Ο αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές σε σύντομη ενημέρωση των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στο αεροπλάνο με το οποίο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετέβη στην Τουρκία.

Μονάδες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και αεριωθούμενα υποστηριζόμενα από μαχητικά αεροσκάφη του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού εξαπέλυσαν επιχείρηση στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τη μεθόριο με τη Συρία.

Νωρίτερα, στρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως δύο τουρκικά αεριωθούμενα F-16 βρίσκονταν στον αέρα πάνω από μια περιοχή στη μεθόριο, περιμένοντας να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαιώνει τη δράση τουρκικών ειδικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας. Από το πρωί άρματα μάχης του τουρκικού στρατού πήραν θέσεις μάχης και πραγματοποίησαν βολές κατά στόχων στο συριακό έδαφος, χωρίς ωστόσο αρχικά να διασχίσουν τη συνοριακή γραμμή.

Ερντογάν: Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Μιλώντας από την Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και πως θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της αν χρειαστεί, προκειμένου να προστατεύσει αυτή την ακεραιότητα. Οπως είπε οι επιχειρήσεις έχουν στόχο να σταματήσουν οι απειλές που θέτουν το ISIS και η κουρδική πολιτοφυλακή PYD.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως το μόνο που ήθελε πάντα η Τουρκία ήταν να βοηθήσει τους ανθρώπους της Συρίας και δεν έχει άλλες προθέσεις. 

Κατά τον ίδιο, κανένας δεν μπορεί να βλέπει το πρόβλημα της Συρίας ανεξάρτητα από τις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, ενώ σημείωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει κοινά μέτρα στην περιοχή με τις χώρες της συμμαχίας και τη Ρωσία. Η Συρία είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον η Τουρκία έρχεται αντιμέτωπη με την τρομοκρατία, τόνισε. 

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της ΕΕ, λέγοντας πως ακόμα δεν της έχει δώσει τα 3 δισ. ευρώ που είχε υποσχεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό. 

Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, είπε πως Τουρκία και ΗΠΑ είναι στρατηγικοί εταίροι και πως το να μην παραδίδουν τον Φετουλά Γκιουλέν -τον οποίον ο Ερντογάν κατηγορεί ως "εγκέφαλο" της απόπειρας πραξικοπήματος- δεν θα ωφελήσει τις ΗΠΑ.

Αντιδρούν ΥΠΕΞ Συρίας και Κούρδοι

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, λέγοντας πως παραβιάζει την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ τόνισε πως οι όποιες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εντός των συνόρων της θα πρέπει να γίνουν σε συντονισμό με τη Δαμασκό.

Κατηγόρησε, δε, την Άγκυρα ότι εξαπέλυσε την επίθεση προκειμένου να αντικαταστήσει το Ισλαμικό Κράτος με «άλλες τρομοκρατικές ομάδες».

Αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας από την πλευρά τους χαρακτήρισαν την επέμβαση «κατάφωρη επιθετικότητα» και προειδοποίησε πως η Άγκυρα μπαίνει σε «βάλτο».

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης των Κούρδων της Συρίας (PYD), Saleh Muslim, έγραψε πως «η Τουρκία βρίσκεται στον Συριακό βάλτο», προσθέτοντας πως «θα ηττηθεί όπως το Daesh (Ισλαμικό Κράτος)".

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, Redur Xelil, δήλωσε πως η επέμβαση αποτελεί «κατάφωρη επιθετικότητα στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας» και κατηγόρησε την Άγκυρα ότι ενεργεί σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Συρίας και του Ιράν.

Ανησυχεί η Μόσχα για την τουρκική επιχείρηση 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ότι η Μόσχα ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, καθώς η Άγκυρα έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της εντός της συριακής επικράτειας.

Οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις, τουρκικά άρματα μάχης και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, άρχισαν σήμερα την πρώτη τους συντονισμένη επιχείρηση εντός του συριακού εδάφους, σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) από την περιοχή των συνόρων και για να αποτρέψουν περαιτέρω εδαφικά κέρδη των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v