Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Το AfD έχει αποκτήσει σταθερή βάση υποστηρικτών

Η AfD ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια από ευρωσκεπτικιστές, αποτελώντας αρχικά μια πολιτική πλατφόρμα για την εκδήλωση της αντίθεσης στις συμφωνίες στήριξης των οικονομιών κρατών-μελών της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Γερμανία: Το AfD έχει αποκτήσει σταθερή βάση υποστηρικτών

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια, έχει αποκτήσει μια στέρεη βάση μεταξύ εκείνων των Γερμανών που δηλώνουν πολιτική προτίμηση, σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η μελέτη, την οποία εκπόνησαν το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ, ενισχύει τις προβλέψεις πως το κόμμα αυτό θα καταγράψει καλές επιδόσεις στις κρατιδιακές εκλογές οι οποίες διεξάγονται τον επόμενο μήνα στο Βερολίνο και στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία (ανατολική Γερμανία).

Η AfD ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια από ευρωσκεπτικιστές, αποτελώντας αρχικά μια πολιτική πλατφόρμα για την εκδήλωση της αντίθεσης στις συμφωνίες στήριξης των οικονομιών κρατών-μελών της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Το ποσοστό του κόμματος αυτού, το οποίο υιοθέτησε πολύ πιο οξείς αντιμεταναστευτικούς τόνους, αυξήθηκε σημαντικά μετά τη μαζική έλευση ενός αριθμού προσφύγων δίχως προηγούμενο στην Ευρώπη και στη Γερμανία πέρυσι.

Η AfD εισήλθε σε τρία τοπικά κοινοβούλια ομόσπονδων κρατιδίων νωρίτερα φέτος και πλέον διαθέτει βουλευτές στα μισά από τα 16 κρατιδιακά κοινοβούλια της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 5% των Γερμανών οι οποίοι εκφράζουν την υποστήριξή τους προς ένα πολιτικό κόμμα σταθερά για ένα μακρύ χρονικό διάστημα τάσσονται υπέρ της AfD. Αυτό ακριβώς το ποσοστό, το πέντε τοις εκατό, είναι το όριο για την είσοδο στα τοπικά κοινοβούλια, αλλά και στη Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, το γεγονός ότι φθάνει αυτό το όριο είναι μια ένδειξη πως η AfD έχει πλέον ικανή βάση υποστηρικτών ώστε να εξασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η AfD προσελκύει εξάλλου υποστηρικτές από Γερμανούς που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ μέχρι σήμερα, καθώς και από τις τάξεις των οπαδών ακροδεξιών κομμάτων, όπως το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, στοιχείο που εν μέρει εξηγεί τα διψήφια ποσοστά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία σε ορισμένα κρατίδια.

Η μελέτη αυτή – η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 40.000 και πλέον πολίτες που δηλώνουν υποστήριξη προς κάποιο πολιτικό κόμμα για μακρό χρονικό διάστημα, σε εκλογικά αποτελέσματα, σε δημοσκοπήσεις και σε πολιτικές μελέτες – δίνει επίσης ένα προφίλ του ψηφοφόρου της AfD: είναι άνδρας, κάτω των 30 ετών, άνεργος, με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, κάτοικος της ανατολικής Γερμανίας.

Ωστόσο η AfD σε εθνικό επίπεδο φέρεται κατά τις δημοσκοπήσεις να συγκεντρώνει το 10% των προθέσεων ψήφου. Τον Μάρτιο, το κόμμα συγκέντρωσε το 24% των ψήφων στην Σαξονία-Άνχαλτ κι έγινε το δεύτερο κόμμα της κρατιδιακής Βουλής. Έλαβε εξάλλου σχεδόν το 15% των ψήφων στο πλούσιο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης και πάνω από 12% στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v