Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους 250 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία

Φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών και των τραυματιών καθώς υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Ισοπεδώθηκαν τα τρία τέταρτα της πόλης Αματρίτσε. Τεράστιες καταστροφές σε Λάτσιο, Μάρκε, Ούμπρια και Αμπρούτσο.

Στους 250 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία

Στους 250 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στον φονικό σεισμό που συγκλόνισε την Ιταλία και ισοπέδωσε πολλά χωριά στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καθώς οι ιταλικές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον επίσημο απολογισμό.

Επιπλέον, η υπεύθυνη της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της αρχής πολιτικής προστασίας της Ιταλίας, Ιματσολάτα Ποστιλιόνε, δήλωσε σήμερα ότι 270 άνθρωποι που τραυματίστηκαν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη, ανέφερε ότι 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ριέτι και 57 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμα βαρύτερος. 

Ενδεικτικό του μεγέθους της καταστροφής είναι οι εικόνες από την περιοχή του Αματρίτσε. Εκεί που οι δείκτες στο ρολόι του καμπαναριού σταμάτησαν στις 3:36 τα ξημερώματα της Τετάρτης.




Ο δήμαρχος της περιοχής Σέρτζιο Πιρότσι τόνισε ότι τα 3/4 της πόλης έχουν μετατραπεί σε ερείπια.






«Βιβλικές» είναι οι καταστροφές από τα φονικά Ρίχτερ και στις περιοχές μεταξύ Λάτσιο, Μάρκε, Ούμπρια και Αμπρούτσο.



Χωρίς διακοπή και πολλές φορές με γυμνά χέρια, διασώστες και εθελοντές αναζητούν επιζώντες στα χαλάσματα, ενώ μάχη με τον χρόνο δίνουν για να απελευθερώσουν τους εγκλωβισμένους.





Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες από τον απεγκλωβισμό ενός μικρού κοριτσιού και ενός άνδρα μέσα από τα συντρίμμια.



Σε βίντεο του CNN, διασώστης δίνει κουράγιο σε γυναίκα που έχει θαφτεί κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της.

Αρχικά, τη ρωτάει αν μπορεί να αναπνεύσει, με τη γυναίκα να του λέει πως μπορεί μόνο λίγο.



Στα νοσοκομεία της κεντρικής Ιταλίας επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτίριο, ενώ γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τον δικό τους αγώνα. Οι αεροδιακομιδές είναι συνεχείς, με τραυματίες να μεταφέρονται στις υγειονομικές μονάδες του Ριέτι και σε κλινικές γειτονικών πόλεων.

 

Σύμβολο της τραγωδίας

Ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας του σεισμού που χτύπησε την Ιταλία είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος.

Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία εκατόν είκοσι χρόνων και χωρητικότητα σαράντα δωματίων, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα.

Όπως αναφέρει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.

Ρέντσι: Δεν θα μείνει κανείς αβοήθητος

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι "δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος", σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και στους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός.

"Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας, η Ιταλία δείχνει το καλύτερό της πρόσωπό", πρόσθεσε ο Ρέντσι, ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας αλλά και το σύνολο των εθελοντών.

"Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια", δήλωσε ακόμη ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, ενώ ματαίωσε την επίσκεψή του στο Παρίσι για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Γιούνκερ: Στο πλευρό της Ιταλίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας αυτή την ώρα ανάγκης, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τρεις κεντρικές περιοχές της χώρας νωρίς το πρωί.

«Όπως πάντα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ιταλία και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια με όποιον τρόπο μπορούμε», ανέφερε ο Γιούνκερ σε επιστολή του προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, την οποία επικαλείται το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Ο Γιούνκερ εξέφρασε τη «θλίψη» του και τα «βαθιά συλλυπητήρια» του ιδίου και της Επιτροπής για τον σεισμό και τις ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσε. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται με τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων», τόνισε στην επιστολή του.

Εξάλλου ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης ανέφερε σε μια ανάρτησή του -στην ιταλική γλώσσα- στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «στις οικογένειες των θυμάτων», σύμφωνα με το ANSA.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v