Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Αύξηση 0,8% στο ΑΕΠ το β' τρίμηνο

Η ισπανική ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες το δεύτερο τρίμηνο. Η πολιτική αβεβαιότητα δεν επηρέασε την καταναλωτική δαπάνη, ενώ σε άνθηση βρίσκονται εξαγωγές και τουριστικός τομέας. Οι αναλυτές αναμένουν ανάπτυξη 3,1% φέτος και 2,3% το 2017.

Ισπανία: Αύξηση 0,8% στο ΑΕΠ το β τρίμηνο

Η εύρωστη οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας συνέχισε με γρήγορους ρυθμούς κατά το δεύτερο τρίμηνο, αψηφώντας τις ανησυχίες πως οκτώ μήνες χωρίς κυβέρνηση θα εκτροχιάσουν τη φετινή ανάπτυξη ενός από τα φωτεινά σημεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, αναμένουν ότι η ανάπτυξη της χώρας θα επιβραδυνθεί το 2017.

Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον καλύτερο από το αναμενόμενο ρυθμό του 0,8% στο τρίμηνο, καθώς και 3,2% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδο 0,7%.

Η ανάπτυξη τριμήνου συνάδει με την ανάπτυξη του πρώτο τριμήνου, τονίζει το MarketWatch.

Παρά τα πολιτικά προβλήματα και την αβεβαιότητα, οι Ισπανοί καταναλωτές έχουν σε μεγάλο βαθμό συνεχίσει τις αγορές, οι οποίες έχουν τονωθεί από την ανάπτυξη στις θέσεις εργασίας και τους μισθούς, καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση που έληξε το 2013.

Παράλληλα, οι ισπανικές εταιρίες έχουν εμφανίσει ισχυρή ανάπτυξη στις εξαγωγές, ενώ σε άνθηση βρίσκεται και ο τουριστικός τομέας.

Η ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argentaria προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί 3,1% φέτος και θα επιβραδυνθεί σε 2,3% το 2017, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, των περικοπών προϋπολογισμού, του Brexit και της πιο αργής ανάπτυξης σε οικονομίες βασικών εμπορικών εταίρων.

Η οικονομία της Ισπανίας αναπτύχθηκε κατά 3,2% το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v