Βρετανία: «Άλμα» καταναλωτικών δαπανών πριν το δημοψήφισμα

Οι αυξημένες δαπάνες των βρετανικών νοικοκυριών έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη του β' τριμήνου, πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρετανία: «Άλμα» καταναλωτικών δαπανών πριν το δημοψήφισμα

Την μεγαλύτερη αύξηση από πριν την οικονομική κρίση εμφάνισαν οι δαπάνες των βρετανών καταναλωτών στους τρεις μήνες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Παράλληλα, οι επενδύσεις από επιχειρήσεις κατέγραψαν απρόσμενη άνοδο στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η στατιστική υπηρεσία σημειώνει πως δεν υπήρξε ένδειξη σοβαρού πλήγματος για την βρετανική οικονομία πριν την ψήφο της 23ης Ιουνίου.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,9% στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σε τριμηνιαία βάση, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη αύξηση από το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2014.

Σε ετήσιους όρους, η αύξηση κατά 3% των δαπανών των νοικοκυριών ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το τέλος του 2007.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια υποχώρησαν κατά 0,8%.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,6% το β' τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση και κατά 2,2% σε ετήσια βάση, όσο ήταν και η αρχική πρόβλεψη.

Πάντως, εκτιμάται πως ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα κάνει «βουτιά» τους επόμενους μήνες, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο ύφεσης, λόγω του Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v