Καταλαγιάζουν οι φόβοι για φούσκα στον τεχνολογικό τομέα

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι μετοχές των τεχνολογικών εταιριών δεν είναι ακριβές, παρά τις μεγάλες ανόδους τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Nasdaq έχει ενισχυθεί πάνω από 110% αυτό το διάστημα, με τις τεχνολογικές εταιρίες του S&P 500 να έχουν παρόμοια άνοδο.

Καταλαγιάζουν οι φόβοι για φούσκα στον τεχνολογικό τομέα

Οι φόβοι για την πιθανότητα ο τεχνολογικός τομέας να εισέρχεται σε «έδαφος φούσκας» απορρίπτονται από τους αναλυτές, παρά τις ανησυχίες που περιβάλλουν τα στατιστικά και την ραγδαία ανάπτυξη που καταδεικνύουν.

Ο «φορτωμένος» με τεχνολογικές εταιρίες Nasdaq έχει ενισχυθεί πάνω από 110% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ οι μετοχές εταιριών τεχνολογίας του S&P 500 έχουν δει παρόμοια άνοδο. Ωστόσο, μιλώντας στο CNBC, αναλυτές τονίζουν ότι παρά τις μεγάλες ανόδους οι μετοχές αυτές δεν είναι ακριβές.

«Οι τιμές δεν είναι υψηλές στον τομέα, αν τις συγκρίνετε με παλαιότερα, με τη φούσκα των dot.com στα τέλη της δεκαετίας του '90. Δεν είναι έτσι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα», ανέφερε ο Maurits Heldring της ABN AMRΟ μιλώντας στο διεθνές δίκτυο.

Ο αναλυτής ανέφερε ότι οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρίες διαταράσσουν τους άλλους τομείς και παίρνουν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων. «Δείτε την οικονομική κατάσταση μεγάλων εταιριών όπως η Apple, η Google και το Facebook. Δημιουργούν μεγάλα περιθώρια και έχουν φανταστικούς ισολογισμούς», ανέφερε.

Ο Heldring παρατήρησε ότι τα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν στο Τζάκσον Χοουλ την Παρασκευή ισχυροποίησαν την αισιοδοξία του για τον τεχνολογικό τομέα. «Η Γέλεν τόνισε ότι οι εταιρίες θα πρέπει να βασιστούν στην παραγωγικότητα και πιστεύουμε ότι το IT θα είναι βασικό εδώ», εκτίμησε.

Ο Neil Brown της Alliance Trust Investments συμφωνεί πως οι τεχνολογικές εταιρίες δεν είναι ακριβές.

«Δεν έχουμε πολλή ανάπτυξη. Οι τεχνολογικές εταιρίες την έχουν γιατί διαταράσσουν άλλες βιομηχανίες και επιτρέπουν σε άλλες εταιρίες να κάνουν το ίδιο», ανέφερε.

Ο αναλυτής παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη είναι λιγότερο προφανής επιλογή, ωστόσο υποστήριξε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προσανατολιστούν μακροπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v