Η Βρετανία πρέπει να πληρώσει αντίτιμο για τα «αγαθά» της ΕΕ

«Ειδική» αλλά όχι «προνομιακή» θα πρέπει να είναι η σχέση ΕΕ και Βρετανίας, δηλώνει εκπρόσωπος της Μέρκελ στο Bloomberg. Τι αναμένει από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Η Βρετανία πρέπει να πληρώσει αντίτιμο για τα «αγαθά» της ΕΕ

Η Βρετανία οφείλει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν επιθυμεί να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς, διαμηνύει ο βουλευτής του κόμματος της Μέρκελ, που μιλά εξ ονόματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Juergen Hardt, ελαττώνοντας έτσι τις ελπίδες της Βρετανίας για επίτευξη συμφωνίας χαμηλού κόστους μετά την απόφαση για Brexit.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Γερμανός πολιτικός επικαλέστηκε το παράδειγμα της Νορβηγίας, κράτους που εφόσον δεν μετέχει στην Ε.Ε. συμβάλλει στα οικονομικά της Ένωσης ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της.
«Αν κάποιος επιθυμεί να επωφεληθεί από το οικοδόμημα της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., οφείλει να συμβάλλει στα κόστη αυτής της λειτουργίας», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Βερολίνο. Σημείωσε επίσης πως το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επαρκώς πριν από το δημοψήφισμα.

Ο Ηardt υπενθύμισε τη στάση της Γερμανίας πως δεν πρόκειται να επιτραπεί η ειδική μεταχείριση της Βρετανίας ούτε σε ζητήματα όπως η μετανάστευση. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, για παράδειγμα, να διακόψει την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων αλλά να κρατήσει όλες τις άλλες ελευθερίες», τόνισε.

Η Σύνοδος Κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου στην Bratislava, στην οποία δεν θα μετάσχει η Βρετανία, θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία να απορρίπτουν το ενδεχόμενο αποδοχής προσφύγων στα εδάφη τους με ποσόστωση, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την εξεύρεση μόνιμης συμφωνίας.

Θεωρεί όμως πιο πιθανό τη θέσπιση σχεδίου που θα προβλέπει την εθελοντική συμμετοχή των διστακτικών χωρών.
Είναι ανάγκη οι πολίτες να αρχίσουν να «εμπιστεύονται» ξανά την ΕΕ, επεσήμανε ο Hardt. «Μετά πρέπει να σκεφτούμε τις νέες δομές, και μετά πρέπει να σκεφτούμε τις διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v