Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια πριν τις εκλογές, λέει πρώην οικονομολόγος της Fed

Πολύ χαμηλά ή κοντά στο μηδέν θα μείνουν τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον, αν και προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ότι η Fed τα μειώνει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, τόνισε πρώην οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας.

Δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια πριν τις εκλογές, λέει πρώην οικονομολόγος της Fed

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια μέχρι και στο -2%, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το τι έχουν δοκιμάσει άλλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, υποστήριξε πρώην οικονομολόγος της Fed, εκτιμώντας ότι η τράπεζα σίγουρα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση πριν τις προεδρικές εκλογές.

Ο Marvin Goodfriend, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι-Μέλον και πρώην οικονομολόγος και σύμβουλος πολιτικών στη Fed του Ρίτσμοντ την περίοδο 1993-2005, τόνισε μιλώντας στο CNBC ότι σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία βρεθεί σε ύφεση τα επόμενα περίπου δύο χρόνια, η Fed πιθανώς θα χρειαστεί να πιέσει τα επιτόκια τόσο χαμηλά ώστε να οδηγήσει σε μια ανάκαμψη.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε στοιχεία που συνδέονται με οκτώ υφέσεις των Ηνωμένων Πολιτείων από το 1960 και μετά: «Σε οκτώ από αυτές τις υφέσεις, η Fed αναγκάστηκε να πιέσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο 2,5 μονάδες βάσης κάτω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου. Σήμερα, το 10ετές επιτόκιο στις ΗΠΑ είναι 1,5%», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι αυτό υπονοεί πως κατά την επόμενη ύφεση, η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει το λιγότερο μέχρι το -1%.

Ο οικονομολόγος τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι θα έπρεπε να το κάνει. «Οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο. Αίσθησή μου είναι ότι η Fed χρειάζεται να υποστηρίξει τον πληθωρισμό, τουλάχιστον να αυξήσει τα επιτόκια αργά, για να δείξει ότι το έχει αναλάβει», υπογράμμισε.

«Τα μακροπρόθεσμα ονομαστικά επιτόκια είναι πιθανό να μείνουν πολύ χαμηλά ή κοντά στο μηδέν στο άμεσο μέλλον», εκτίμησε ωστόσο, επικαλούμενος τις χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης, το υψηλό χρέος των ανεπτυγμένων οικονομιών και τους φόρους που αναμένεται να είναι υψηλότεροι στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v