Προειδοποίηση Γκουρία για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου

«Φαίνεται λες και πηγαίνουμε προς τα πίσω», σχολίασε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του εμπορίου είναι κάτω του 3%, ενώ θα έπρεπε να είναι στο 6-7%. Χρειάζεται μόνο μία, πολυμερής φορολογική συμφωνία, τόνισε για το θέμα της Apple.

Προειδοποίηση Γκουρία για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου

Οι ροές του παγκόσμιου εμπορίου είναι υποτονικές και θα πρέπει να είναι στα διπλάσια σε σχέση με τα τωρινά τους επίπεδα, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ σύμφωνα με το CNBC.

«Η ανάπτυξη του εμπορίου είναι κάτω του 3%, θα έπρεπε να είναι στο έξι με 7% και να δρα ως κινητήριος δύναμη (...) Φαίνεται λες και πηγαίνουμε προς τα πίσω», ανέφερε ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του Οργανισμού, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στο διεθνές δίκτυο, στο περιθώριο της G20.

Όπως πρόσθεσε, η καθυστερημένη πρόοδος της TTIP δεν βοηθά. «Οι κανόνες της TTIP έχουν νόημα. Αλλά γι' αυτό το λόγο είναι τόσο δύσκολη και τόσο σημαντική, γι' αυτό θα πάρει χρόνο. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία είναι νίκη για όλες τις πλευρές, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί», ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της φορολογίας που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση της Κομισιόν κατά της Apple, ο Γκουρία σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 3.000 φορολογικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί σε διαφορετικές χώρες.

«Θα τις τροποποιήσουμε αυτές σε μία, μοναδική, πολυμερή συμφωνία όλων των μερών που εμπλέκονται, ούτως ώστε όλοι να μπορούν να κινούνται προς έναν διαφανή κόσμο, στον οποίο θα μπορεί κανείς να αποφύγει τη φοροαποφυγή», εξήγησε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στο βιομηχανικό τομέα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Κίνα. Όπως προειδοποίησε, η μείωση της παραγωγής είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να επιλυθεί πλήρως το ζήτημα.

Προς το παρόν, η λύση στην οποία εστιάζει το Πεκίνο είναι η αναδιάρθρωση χρέους, περιλαμβάνοντας τη μετοχοποίηση χρέους. Ωστόσο ο Γκουρία υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

«Χρειάζεται η αναδιάρθρωση χρέους σε ορισμένες περιστάσεις, ίσως στην περίπτωση εταιριών με υπερβολικά μεγάλες επενδύσεις, που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις», υποστήριξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v