H Telefónica προχωρά με την δημόσια προσφορά της O2

Η ισπανική εταιρία προχώρησε σε «διπλή επιβεβαίωση» σχετικά με δύο αρχικές δημόσιες προσφορές, των μονάδων O2 και Telxius. Προσπαθεί να μειώσει το χρέος 50 δισ. δολαρίων, προκειμένου να καθησυχάσει οίκους αξιολόγησης και επενδυτές.

H Telefónica προχωρά με την δημόσια προσφορά της O2

Η Telefónica βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασιών της πιθανής αρχικής δημόσιας προσφοράς του βρετανικού φορέα κινητής τηλεφωνίας, O2. Παράλληλα σχεδιάζει να βγάλει στο χρηματιστήριο ποσοστό μειοψηφίας που κατέχει στην μονάδα υποδομών, Telxius, στην προσπάθεια να συγκεντρώσει κεφάλαια και να περιορίσει τα χρέη της.

Ο ισπανικός κολοσσός στις τηλεπικοινωνίες «ξεκίνησε τις εργασίες προετοιμασίας» για την πιθανή αρχική δημόσια προσφορά της Ο2 και ταυτόχρονα εξετάζει κι άλλες επιλογές, ανέφερε η Telefónica σε ανακοίνωση. Η εταιρία παραμένει ο κύριος μέτοχος σε όλες τις επιλογές που ερευνά.

Σύμφωνα με το MarketWatch, αναλυτές εκτιμούν ότι η O2 θα αποτιμηθεί περίπου στα 10,25 δισ. στερλίνες που προσέφερε η Hutchison Holdings πέρυσι, σε μια συμφωνία που τελικά απορρίφθηκε από την Κομισιόν.

Σε ξεχωριστή της ανακοίνωση, η Telefónica ανέφερε σήμερα ότι σχεδιάζει να βγάλει στο χρηματιστήριο ένα ποσοστό μειοψηφίας τουλάχιστον 25% της μονάδας υποδομών Telxius. Όπως πρόσθεσε, η αρχική δημόσια προσφορά είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί πριν τα τέλη του έτους, αφότου λάβει την απαραίτητη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.

Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν πως η διπλή επιβεβαίωση της Telefónica σήμερα αποτελεί ένδειξη πως εντείνει τις προσπάθειες να εγγυηθεί στους επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης ότι προχωρά σε βήματα για τη μείωση του χρέους της, το οποίο ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια.

Οίκοι αξιολόγησης όπως ο Moody's έχουν αναφέρει ότι η ισπανική εταιρία πρέπει να περιορίσει το χρέος για να διατηρήσει τη βαθμολογία της, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν ότι το μεγάλο βάρος χρέους θέτει σε κίνδυνο το μέρισμα. Η Telefónica έχει υποστηρίξει ότι έχει καλύψει το φετινό μέρισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v