Η McDonald's προσφέρει... δωρεάν διαμονή για να προσελκύσει εργαζόμενους στην Ουγγαρία

Η ανατολική Ευρώπη που κάποτε ήταν η πατρίδα της άφθονης φθηνής εργασίας έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για τους εργοδότες που δεν μπορούν να βρουν υπαλλήλους για τις επιχειρήσεις τους. Οι επενδύσεις μειώνονται, οι μισθοί αυξάνονται.

Η McDonalds προσφέρει... δωρεάν διαμονή για να προσελκύσει εργαζόμενους στην Ουγγαρία

Η αμερικανική εταιρία που είναι περισσότερο γνωστή για τις χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας της παρά για γενναιόδωρα πακέτα κινήτρων, αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη έλλειψη προσωπικού στην Ουγγαρία που προσφέρει δωρεάν δωμάτια ώστε να προσελκύσει εργαζόμενους που δεν μένουν στις πόλεις.

Η προσφορά διαμονής αποτελεί σπάνιο προνόμιο για τις πάνω από 100 χώρες όπου δραστηριοποιείται η McDonald's, ενώ είναι ένα μόνο από τα οφέλη που προσφέρει στην ανατολική Ευρώπη, μήπως καταφέρει να καλύψει τα κενά της.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, η ανατολική Ευρώπη που κάποτε θεωρούνταν η περιοχή της άφθονης φθηνής εργασίας έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για τους εργοδότες. Ο πληθυσμός που γερνά, η αποστροφή κατά της μαζικής μετανάστευσης και η έξοδος εκατομμυρίων ανθρώπων προς πλουσιότερα ευρωπαϊκά κράτη, έχουν αφήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας ακάλυπτες και έχουν πιέσει τους μισθούς προς τα πάνω.

Η εξέλιξη αυτή έχει επιφέρει αυξημένα κόστη για τις εταιρίες, καθώς και την απειλή μείωσης των επενδύσεων σε οικονομίες που έχουν ευδοκιμήσει από την προσχώρησή τους στην ΕΕ και μετά.

«Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι που κρατά τα στελέχη ξύπνια την νύχτα σε όλη την ανατολική Ευρώπη», επιβεβαίωσε ο Robert Bencze, διευθυντής στην PricewaterhouseCoopers, συμβουλευτική εταιρία στον τομέα ανθρωπίνων πόρων στη Βουδαπέστη, επικαλούμενος σχετική ετήσια έρευνα του PwC. «Η πρώτη ερώτηση που κάνουν πλέον οι επενδυτές στους εαυτούς τους πριν έρθουν εδώ είναι ''θα μπορέσω να βρω αρκετούς εργαζόμενους για να λειτουργήσει η επιχείρησή μου;''»

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η έλλειψη δυναμικού επιδεινώνεται με ανησυχητικό ρυθμό, καθώς ο αριθμός των ακάλυπτων θέσεων έχει εκτοξευτεί κατά 166% τα τελευταία δύο χρόνια, σε περίπου 110.000 στην Τσέχικη Δημοκρατία όπου η ανεργία είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ. Στην Λετονία το ποσοστό αυτό τριπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο, ενώ στην Πολωνία διπλασιάστηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v