Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν οι πολυεθνικές είναι ισχυρότερες απο τα κράτη

Οι εταιρείες-μεγαθήρια είναι οι κερδισμένες της παγκοσμιοποίησης και έχουν εξουσία πάνω στα κράτη. Τα κλασικά κράτη δυσκολεύονται να τις εποπτεύσουν. Το παράδειγμα των Apple, Facebook και Google.

Όταν οι πολυεθνικές είναι ισχυρότερες απο τα κράτη

Η αξία της Apple στην αγορά εκτιμάται στα 570 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι υψηλότερη από το ΑΕΠ 160 χωρών σε σύνολο 195 χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Apple λοιπόν είναι μια ισχυρή εταιρεία, η οποία μάλιστα στο τέλος του περασμένου χρόνου αρνήθηκε να δώσει τον κωδικό κάποιου iPhone σε μια υπόθεση τρομοκρατίας την οποία ερευνούσαν επειγόντως οι διωκτικές αρχές.

Το FBI ήθελε πρόσβαση σε ένα iPhone που ανήκε στον αποθανόντα ύποπτο για τρομοκρατία Syed Farook, ο οποίος συμμετείχε στην επίθεση στο San Bernardino της Καλιφόρνια, στις 2 Δεκεμβρίου 2015. Το τηλέφωνο του Farook είναι κρυπτογραφημένο, κι έτσι το FBI ήθελε η Apple να εκδώσει μια προσαρμοσμένη ενημερωμένη έκδοση λογισμικού που θα του επιτρέψει να παρακάμψει την κρυπτογράφηση. Η Apple απαντησε αρνούμενη να γράψει ειδικό λογισμικό που θα εξαλείψει τις προστασίες ασφαλείας της.

Η ισχύ της Apple δεν εστιάζεται όμως μόνο στα θησαυροφυλάκια του ομίλου αλλά στο ίδιο το προϊόν. Η Apple ασχολείται με δεδομένα, το Facebook ασχολείται με πληροφορίες, η Google ορίζει τι πρέπει η ανθρωπότητα να γνωρίζει και τι μπορεί να ξεχάσει

Όλες αυτές οι εταιρείες μεγαθήρια στη νέα ψηφιακή εποχή είναι οι κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης και έχουν εξουσία πάνω στα κράτη. Τα κλασικά κράτη δυσκολεύονται να τις εποπτεύσουν. Είναι σχεδόν αδύνατη η συνεννόηση ανάμεσα σε 190 κράτη.

Η Apple αντίθετα μπορεί να διχάζει χωρίς κόπο την ΕΕ. Οι μόνοι που έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τα πράγματα είναι οι πελάτες. Έχουν μια τρομερή διαίσθηση να καταλαβαίνουν πότε γίνεται κατάχρηση της εξουσίας που δάνεισαν. Η Apple έγινε τόσο ισχυρή που μόνο αυτή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τον εαυτό της.

Οι πολυεθνικές απέκτησαν πρωτοφανή δύναμη κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και μέχρι που βρίσκονταν πίσω από την άνοδο και την πτώση καθεστώτων. Στη δεκαετία του 1950, η United Company Fruit πίεσε επιτυχώς την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ανατρέψει την επαναστατική κυβέρνησης της Γουατεμάλας, η οποία είχε θεσπίσει λιγότερο ευνοϊκές πολιτικές προς την εταιρεία από όσο η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ιρανικό πραξικόπημα του 1953 ήταν μια κοινή πρωτοβουλία της Βρετανίας και των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να προστατευθούν τα συμφέροντα της British Petroleum (BP). Στην δεκαετία του 1970, η CIA θα χρησιμοποιήσει την ITT Corporation , έναν αμερικανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο, για να καθαιρέσει τον πρώην πρόεδρο της Χιλής Σαλβατόρε Αλιέντε.

Αυτά είναι ακραία παραδείγματα εμπλοκής επιχειρήσεων στις διεθνείς υποθέσεις. Σήμερα, οι τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ επεμβαίνουν με τον δικο τους τρόπο και στην διπλωματία. Για παράδειγμα στις σχέσεις των ΗΠΑ και την Κίνα έχουν αποφύγει παραδοσιακά γεωπολιτικά ζητήματα όπως οι εδαφικές διαφορές στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά οι πράξεις τους αναμφισβήτητα επηρεάζουν πολύ περισσότερα από όσα τα περιθώρια κέρδους τους.

Υπήρξαν αποτελεσματικό υποστηρικτικό μέσο στην Κίνα, καθώς επεδίωκε να προωθήσει τον τομέα της τεχνολογίας στην χώρα, δεδομένου ότι η Κίνα χρειάζεται την τεχνογνωσία των αμερικανικών εταιρειών (και σε αντάλλαγμα, τους δίνει πρόσβαση στην προσοδοφόρα αγορά της Κίνας). Την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκε έκρηξη στις αμερικανο-κινεζικές συνεργασίες τεχνολογίας. Η Baidu, η κορυφαία μηχανή αναζήτησης της Κίνας, υπέγραψε συμφωνία με την Cloudflare, μια αμερικανική εταιρεία ασφαλείας, για να διαθέτει τα προϊόντα της σε 17 από τα κέντρα δεδομένων της Baidu.

Για να εξασφαλίσει την συμφωνία, η Cloudflare έπρεπε να διευθετήσει την αυξημένη ευαισθησία της Κίνας γύρω από την ξένη τεχνολογία, λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλειά της. Ομοίως, η Dell ανακοίνωσε μια εκστρατεία «Στην Κίνα, για την Κίνα» ύψους 125 δισ. δολαρίων, που θα περιλαμβάνει την βοήθεια σε μια κινεζική κρατική επιχείρηση ώστε να αναπτύξει υψηλής απόδοσης servers.

Μετά από μια περίοδο κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων στην Κίνα, η IBM ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της «Made with China» («Κατασκευασμένο με την Κίνα»), μέσω της οποίας θα εργαστεί με πολλές κινεζικές εταιρείες για την χτίσει της προηγμένη βιομηχανία τσιπ της χώρας.

ΠΗΓΗ: Premiumparatiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v