Οι ΗΠΑ εξετάζουν ποινικές κατηγορίες κατά HSBC

Νέα έρευνα των αρχών για παράνομες συναλλαγές, μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που έχει χρησιμοποιηθεί ως απειλή, αλλά συνήθως δε συμβαίνει: την ακύρωση αναβαλλόμενης συμφωνίας δίωξης που έχει υπογράψει η HSBC για να αποφύγει κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν ποινικές κατηγορίες κατά HSBC

Αμερικανοί εισαγγελείς σκέφτονται να απαγγείλουν ποινικές κατηγορίες κατά μονάδας της HSBC, για πρακτικές στο γραφείο συναλλάγματός της, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. Αν προχωρήσει η υπόθεση, θα θέσει σε κίνδυνο προηγούμενη συμφωνία που βοήθησε την τράπεζα να αποφύγει τη δίωξη.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη απαγγείλει κατηγορίες για ακατάλληλες συναλλαγές κατά δύο μεμονωμένων ατόμων που εργάζονταν στο γραφείο συναλλάγματος, ενώ ρωτά αν η εσωτερική έρευνα της τράπεζας στις συγκεκριμένες συναλλαγές θα έπρεπε να έχει οδηγήσει σε πειθαρχικές κυρώσεις, εξηγούν οι πηγές.

Το πρακτορείο τονίζει πως η νέα έρευνα των εισαγγελέων, τους φέρνει πιο κοντά σε μια κίνηση που συχνά χρησιμοποιείται ως απειλή, αλλά σπάνια γίνεται πραγματικότητα: στην ακύρωση συμφωνίας που η τράπεζα έχει ήδη συνάψει, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις μεταρρυθμίσεις που έχει ορίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην πραγματικότητα, η HSBC βρίσκεται υπό επιτήρηση: παραδέχθηκε το 2012 ότι βοήθησε μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών σε ξέπλυμα χρήματος και ότι είχε συναλλαγές με το Ιράν και άλλες χώρες στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις. Προκειμένου να αποφύγει τη δίωξη, υπέγραψε τη λεγόμενη αναβαλλόμενη συμφωνία δίωξης (Deferred Prosecution Agreement - DPA), η οποία απαιτεί από την εταιρία να βελτιώσει τους εσωτερικούς ελέγχους και να υποβληθεί σε εξωτερική παρακολούθηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v