Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed προς Κογκρέσο: Περιορίστε τις τραπεζικές δραστηριότητες στα εμπορεύματα

Αμερικανικές αρχές ζητούν από τους νομοθέτες να αναστείλουν τη δικαιοδοσία των τραπεζών να επενδύουν ή να έχουν στην κατοχή τους μη χρηματοοικονομικές εταιρίες. Η Fed ζητά και την αφαίρεση διάταξης που δίνει σχετικά προνόμια σε Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Fed προς Κογκρέσο: Περιορίστε τις τραπεζικές δραστηριότητες στα εμπορεύματα

Δύο αμερικανικές ρυθμιστικές χρηματοοικονομικές προχώρησαν την Πέμπτη σε επιθετική κίνηση υπέρ της επιβολής νέων περιορισμών στις δραστηριότητες των τραπεζών στην αγορά εμπορευμάτων, ένα ζήτημα που βρίσκεται υπό έρευνα εδώ και χρόνια.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η Fed ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να καταργήσει τη δικαιοδοσία των τραπεζών να προχωρούν σε μια σειρά επενδύσεων σε μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι επιχειρήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ακεραιότητα των τραπεζών.

Ξεχωριστά, το αμερικανικό γραφείο νομισματικού ελέγχου (Office of the Comptroller of the Currency) πρότεινε να απαγορευτεί στις εθνικές τράπεζες να κάνουν συναλλαγές ή να επενδύουν σε μέταλλα όπως ο χαλκός. Αυτό θα αποτελούσε αντιστροφή προηγούμενης ρυθμιστικής πολιτικής που επέτρεπε το trading χαλκού.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα υποστήριξε ότι οι βουλευτές θα πρέπει να απαγορεύσουν στις τράπεζες τις λεγόμενες επενδύσεις «merchant banking», δηλαδή να μην τους επιτρέπεται να επενδύουν ή και να έχουν στην κατοχή τους μη χρηματοοικονομικές εταιρίες.

Η Fed τόνισε ακόμη ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να αφαιρέσει μια διάταξη νόμου του 1999, η οποία επιτρέπει στην Goldman Sachs και την Morgan Stanley να αποθηκεύουν, να εξάγουν και να μεταφέρουν εμπορεύματα, παρότι άλλες τράπεζες δεν επιτρέπεται να το κάνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v