Η αποτυχία της TPP θα εξαλείψει τη φερεγγυότητα των ΗΠΑ στην Ασία

Ανώτατος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και πρώην αξιωματούχος της CIA επισημαίνει ότι η αποτυχία των ΗΠΑ στην TPP θα εξαλείψει τη φερεγγυότητά της στην Ασία, ενώ η Κίνα θα τη χρησιμοποιήσει για να προωθηθεί διεθνώς.

Η αποτυχία της TPP θα εξαλείψει τη φερεγγυότητα των ΗΠΑ στην Ασία

To αμερικανικό πολιτικό αδιέξοδο στη Συνεργασία των Δυο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership - TPP) είναι «μαινόμενη καταστροφή» που θα αποτελέσει σημαντική οπισθοχώρηση για τις δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ασία, σύμφωνα με τον Christopher Johnson, ανώτατο σύμβουλο στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.

«Πιστεύω ότι η φερεγγυότητα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή θα βρεθεί σχεδόν στο μηδέν, αν δεν το καταφέρουμε αυτό», τόνισε ο μελετητής που εξειδικεύεται στην Κίνα.

Μιλώντας στο CNBC, o Johnson επεσήμανε αναφερόμενος στην TPP ότι «πραγματικά είναι η οικονομική συνιστώσα για τη μεταστροφή των ΗΠΑ στην Ασία. Αν δεν το καταφέρουμε αυτό μέχρι το τέλος της θητείας του Κογκρέσου -που πλέον φαίνεται κάτι πολύ πιθανό καθώς και οι δύο υποψήφιοι αντιτίθενται στη συμφωνία-, αυτό πραγματικά θα είναι ένα μήνυμα προς την Κίνα σε ό,τι αφορά την περιοχή».

Η Κίνα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτή την αποτυχία για να πει «κοιτάξτε, οι ΗΠΑ ασχολούνται με τον στρατό και την πυροδότηση προβλημάτων στην περιοχή. Εμείς ασχολούμαστε με το εμπόριο και την ανάπτυξη και η αποτυχία της TPP μπορεί να το δείξει αυτό», ανέφερε ο ειδικός, ο οποίος έχει στο παρελθόν διατελέσει αναλυτής της CIA με εξειδίκευση στην Κίνα.

Όπως πρόσθεσε, ένα αδιέξοδο σε αυτό το θέμα θα βοηθήσει τον κολοσσό της ανατολικής Ασίας να προωθηθεί διεθνώς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 11 χώρες του Ειρηνικού έφτασαν πέρυσι σε συμφωνία με στόχο την απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν, με την παράλληλη θέσπιση κοινών προτύπων και την εξάλειψη φραγμών.

Ωστόσο ολοένα αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη συμφωνία, καθώς οι κορυφαίοι υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία έχουν υιοθετήσει μια πιο προστατευτική στάση ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v