Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ: Κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε νέα διάσωση

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεσμεύεται να κάνει ότι χρειάζεται στο δημοσιονομικό μέτωπο για να αποφύγει η χώρα μια δεύτερη διεθνή διάσωση, δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNBC ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Πορτογάλος ΥΠΟΙΚ: Κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε νέα διάσωση

Η Πορτογαλία δεσμεύεται να κάνει ότι χρειάζεται για να αποφύγει να ζητήσει δεύτερο πακέτο διάσωσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας στο CNBC.

Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του Eurogroup στην Μπρατισλάβα, ο Μάριο Σεντένο τόνισε πως βασικός του στόχος είναι να ενισχύσει την οικονομία της Πορτογαλίας ώστε να μην χρειαστεί να ζητήσει περαιτέρω στήριξη από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αυτή είναι η βασική μου υποχρέωση, η δέσμευση στο δημοσιονομικό μέτωπο και η μείωση των δημόσιων δαπανών» σημείωσε.

Το 2011 η Πορτογαλία έλαβε διάσωση 78 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Η χώρα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα διάσωσης το 2014.

Ωστόσο, παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της πορτογαλικής οικονομίας. Τον Ιούλιο η Barclays προειδοποίησε ότι η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μια συστημική τραπεζική κρίση, την έλλειψη ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου και υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλία διαμορφώθηκε στο 4,4% το 2015, αρκετά πάνω από το στόχο του 2,7% που είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Βασικό μας μέλημα είναι η ανάκτηση των εισοδημάτων, ειδικά για τις οικογένειες. Αλλά οι πολιτικές μας είναι προσανατολισμένες και προς τις επιχειρήσεις, προς τις επενδύσεις» σημείωσε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v