Οι ευρωσκεπτικιστές, τα δημοψηφίσματα και το Κρεμλίνο

Η ανατροπή των περίπου 70 ετών ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα είναι ευπρόσδεκτη από τον Πούτιν, όπως και η διάλυση του ΝΑΤΟ ή άλλων θεσμικών οργάνων.

Οι ευρωσκεπτικιστές, τα δημοψηφίσματα και το Κρεμλίνο

Η απόσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάρει κάποιο χρόνο ακόμα. Η διαδικασία αυτή είναι η πρώτη του είδους της και, ως εκ τούτου, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει το παγκόσμιο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό τοπίο στο κενό για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα.

Όπως και μεγάλο μέρος του κόσμου, ο Πούτιν θα προετοιμαστεί γι' αυτό που θα επακολουθήσει. Το δημοψήφισμα ακολουθήθηκε από την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήταν ένας ειλικρινής επικριτής του Ρώσου ηγέτη και προειδοποίησε τον περασμένο Μάιο ότι ο Πούτιν θα ήταν «ευτυχής» με ένα Brexit και μια αποδυναμωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είχε δίκιο, και ο Πούτιν έχει δηλώσει την ετοιμότητά του γι' αυτό που αποκαλεί «εποικοδομητικό διάλογο» με την αντικαταστάτρια του Κάμερον, Τερέζα Μέι.

Το μεγαλύτερο κέρδος για τον Πούτιν είναι οι επιπτώσεις του Brexit: Η δυνητική αποχώρηση της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, και της Ουγγαρίας, οδηγούμενη από την αυξανόμενη δύναμη της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Η ανατροπή των περίπου 70 ετών ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα είναι ευπρόσδεκτη από τον Πούτιν, όπως και η διάλυση του ΝΑΤΟ ή άλλων θεσμικών οργάνων.

Και μέσα σε λίγες ώρες από το Brexit, άλλες χώρες της Ε.Ε. σηματοδοτούσαν το ενδιαφέρον τους να πράξουν αναλόγως. Πράγματι, ορισμένες χώρες έχουν ζητήσει παρόμοια δημοψηφίσματα. Οι ισχυρές εθνικιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Γαλλίας αναζητούν το «δικαίωμα να επιλέξουν». Ομοίως, οι εθνικιστικές δυνάμεις στην Ολλανδία πιέζουν για δημοψήφισμα. Στην Ιταλία η Λίγκα του Βορρά καλεί επίσης για δημοψήφισμα.

Περαιτέρω, η υποστήριξη του Αμερικανού προεδρικού υποψήφιου Trump στο Brexit και η γενικά άποψή του για τον Πούτιν φαίνεται να σημαίνει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά για τον Πούτιν στην Δύση. Το σίγουρο είναι ότι το Brexit ενισχύει την ευρύτερη «διαίρει και βασίλευε» εξωτερική πολιτική του Πούτιν.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v