Kρούγκμαν για Τραμπ: Η αμερικανική δημοκρατία κινδυνεύει

Η αμερικανική δημοκρατία κινδυνεύει από την πόλωση και τον διχασμό, προειδοποίησε ο Πολ Κρούγκμαν. Στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης η φυλετική ταυτότητα. Οι ανισότητες και η εξέγερση κατά των ελίτ.

Kρούγκμαν για Τραμπ: Η αμερικανική δημοκρατία κινδυνεύει

Κάτι τρομακτικό συμβαίνει στο δημοκρατικό σύστημα των ΗΠΑ, υποστήριξε ο Πολ Κρούγκμαν, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που κρύβει το «φαινόμενο Τραμπ» και η ακραία πόλωση.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μικρό προβάδισμα  Χίλαρι Κλίντον αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νίκη της είναι δεδομένη, εκτίμησε ο νομπελίστας οικονομολόγος, σε συζήτηση στο Athens Democracy Forum με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, τον διευθυντή του German Marshall Fund Iαν Λέσερ και την πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ Ελένη Κουναλάκη.

Χωρίς να κρύψει ποιον από τους δύο υποψηφίους υποστηρίζει, ο κ. Κρούγκμαν ανέφερε ότι θα φοβόταν για τη δημοκρατία αν κέρδιζε ο Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τα αυταρχικά χαρακτηριστικά που εμφανίζει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος.

Υπογράμμισε ωστόσο, πως ακόμα και αν κερδίσει η κα Κλίντον, η πόλωση και ο διχασμός δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αμέσως μετά τις εκλογές.

Όπως σημείωσε, οι εκλογές αυτές δεν έχουν να κάνουν με διαφορετικές προτάσεις για την οικονομική πολιτική, αλλά με τη φυλετική ταυτότητα. Οι εκλογές αυτές έχουν να κάνουν με το «μαύρο και το άσπρο», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως οι οπαδοί του κ. Τραμπ είναι οι λευκοί της μεσαίας τάξης που νιώθουν ότι η διαφορετικότητα απειλεί την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρίζες του «φαινομένου Τραμπ» δεν βρίσκονται τόσο στην αύξηση των ανισοτήτων αλλά στη σύγκρουση διαφορετικών ταυτοτήτων και στην ανασφάλεια απέναντι στη διαφορετικότητα.

Ο κ. Κρούγκμαν στάθηκε και στην κάλυψη της προεκλογικής μάχης, επικρίνοντας τα μέσα ενημέρωσης για στρογγύλεμα των δηλώσεων και των θέσεων του κ. Τραμπ.

Σε ερώτηση για το πώς προβλέπει να διαμορφωθεί το αποτέλεσμα, ο κ. Κρούγκμαν εκτίμησε ότι η μάχη θα είναι οριακή και θα κριθεί με διαφορά 3 με 4 ποσοστιαίων μονάδων, πιθανότατα υπέρ της κας Κλίντον. Οι ΗΠΑ είναι διχασμένες και κάθε υποψήφιος θα πάρει με το μέρος του το 90% των ψηφοφόρων του κόμματός του, πρόσθεσε.

Η εξέγερση κατά των ελίτ

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης υποστήριξε από την πλευρά του πως αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ με την άνοδο του κ. Τραμπ συνδέεται άμεσα με την άνοδο των λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη και με το Brexit.

Αυτό που βλέπουμε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι μια εξέγερση ενάντια στις ελίτ και στο σύστημα, σημείωσε ο κ. Τσούκαλης.

Όπως τόνισε, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ανισοτήτων και έχουν αφήσει πολλούς ανθρώπους πίσω, δημιουργώντας λαϊκή δυσαρέσκεια που βρίσκει πολιτική έκφραση στα λαϊκιστικά κόμματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v