Άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά Μιανμάρ

Οι ΗΠΑ άρουν όλες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μιανμάρ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα θα επανενταχθεί στο σύστημα GSP, που θα εξαλείψει δασμούς σε 5.000 κατηγορίες εισαγόμενων αγαθών από τη χώρα.

Άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά Μιανμάρ

Την άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μιανμάρ ανακοίνωσε η διακυβέρνηση Ομπάμα, μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με την ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Κι. Πρόκειται για ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία της χώρας προς την ενσωμάτωσή της στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με το χρόνο της κίνησης εν μέσω στρατιωτικής κυριαρχίας και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η άρση των κυρώσεων «είναι η σωστή κίνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο λαός της Μπούρμα θα δει ανταμοιβή για τον νέο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην επιχειρηματικοτητα και για την νέα κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με το CNBC.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι θα αποκαταστήσει τη χώρα στο Σύστημα Γενικευμένη Προτίμησης των ΗΠΑ (Generalized System of Preferences - GSP), ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με δασμούς και το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες της χώρας του, πρόσβαση σε αφορολόγητα είδη που εισάγονται από τη Μιανμάρ.

Η είδηση ήρθε μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη της ηγέτιδας της Μιανμάρ στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αφότου το κόμμα της ήρθε πρώτο στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά θετική για τη χώρα της, η οποία εμφανίζει μια τρομερή άνθηση σε άμεση ξένη επένδυση έπειτα από δεκαετίες απομόνωσης.

Η ανακοίνωση Ομπάμα θα οδηγήσει σε φρέσκιες επενδύσεις για τη Μιανμάρ, καθώς οι αμερικανικές εταιρίες μπορούν πλέον να συνάπτουν συμφωνίες με τοπικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η επανένταξή της στο GSP θα εξαλείψει δασμούς σε 5.000 κατηγορίες αγαθών από τη χώρα, προωθώντας τη θέση της στο εμπόριο.

«Ο αρχικός στόχος των κυρώσεων ήταν να φέρουν τη Μιανμάρ εδώ όπου βρίσκεται τώρα, μια χώρα με αναγνωρισμένη και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στο απόηχο των εκλογών του 1990, όταν ο στρατός απέρριψε τα αποτελέσματα των εκλογών», εξήγησε ο Peter Kucik, επικεφαλής του Inle Advisory Group.

Νωρίτερα φέτος, η Ουάσινγκτον είχε ήδη αναστείλει αυστηρούς κανονισμούς εναντίον κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών, έπειτα από χαλάρωση των κυρώσεων το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v