Η Γερμανία έβγαλε σχεδόν οκτώ δισ. από εξαγωγές όπλων το 2015

Οι υψηλές γερμανικές εξαγωγές όπλων δεν συνάδουν με το χαμηλό στρατιωτικό προφίλ της χώρας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προσπαθεί να βάλει φρένο στις πωλήσεις, ιδιαίτερα σε εμπόλεμες ζώνες και περιοχές.

Η Γερμανία έβγαλε σχεδόν οκτώ δισ. από εξαγωγές όπλων το 2015

Καθώς ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει από καιρό δεσμευτεί να βάλει φρένο στις αμφιλεγόμενες γερμανικές εξαγωγές όπλων προς εμπόλεμες ζώνες, δεν έμεινε ευχαριστημένος από την αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό, οι οποίες άγγιξαν το 2015 νέο υψηλό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων στον κόσμο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με σχετικά χαμηλό στρατιωτικό προφίλ της χώρας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την άνοδο που σημείωσαν οι εξαγωγές το περασμένο έτος, ο αντικαγκελάριος θέσπισε επιτροπή που θα συζητήσει το μέλλον των εξαγωγών, καθώς και τον προορισμό των όπλων. Ήδη από τον Ιανουάριο, ο πολιτικός είχε δηλώσει ότι η χώρα θα παρακολουθεί στενά τις εξαγωγές προς την Σαουδική Αραβία, υπό το φως της απόφασης της τελευταίας να προχωρήσει σε μαζική εκτέλεση φυλακισμένων.

Παρότι η Γερμανία έχει σταματήσει να πουλά τανκς και αυτόματα τουφέκια στη Σαουδική Αραβία, συνεχίζει να προμηθεύει τη χώρα με άλλα, αμυντικά όπλα. Το Μάρτιο, αποκαλύφθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την αποστολή 23 ελικοπτέρων Airbus στη χώρα.

Η νέα επιτροπή που θέσπισε ο Γκάμπριελ αναμένεται να χαιρετιστεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομάδες υπεράσπισης της ειρήνης, ωστόσο θα αυξήσει τις εντάσεις με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, σχολιάζει το έντυπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v