Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάμερς: Οι τράπεζες δεν έγιναν πιο ασφαλείς μετά τη Lehman

Tα αυξημένα ρυθμιστικά μέτρα και τα σκληρά stress tests έχουν αναγκάσει τις τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τα κεφάλαια τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν μειώσει και την δυνατότητα τους να αντλήσουν νέα κεφάλαια σε καιρούς κρίσης, προειδοποιεί ο Λάρι Σάμερς.

Σάμερς: Οι τράπεζες δεν έγιναν πιο ασφαλείς μετά τη Lehman

Οι μεγάλες τράπεζες δεν είναι πιο ασφαλείς σήμερα σε σχέση με τα χρόνια πριν την οικονομική κρίση, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που συνυπογράφει ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, μαζί με την Νατάσα Σαρίν.

Με βάση το άρθρο που δημοσιεύτηκε για το ίδρυμα Brookings, ένας λόγος για τον οποίο «οι τράπεζες έχουν γίνει πιο μοχλευμένες και επικίνδυνες είναι η πτώση της αξίας δικαιόχρησης (franchise value)».

Όπως μεταδίδει το CNBC, το άρθρο υποστηρίζει πως η ρυθμιστική πίεση μέσω του νόμου Dodd-Frank και άλλων μέτρων έχουν κάνει πιο δύσκολη την επένδυση στις τράπεζες.

Oι Σάμερς και Σαρίν σημειώνουν πως τα αυξημένα ρυθμιστικά μέτρα και τα σκληρά stress tests έχουν αναγκάσει τις τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τα κεφάλαια τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν μειώσει και την δυνατότητα τους να αντλήσουν νέα κεφάλαια σε καιρούς κρίσης.

Σύμφωνα με τους δύο καθηγητές του Harvard αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς τα απαιτούμενα κεφαλαιακά επίπεδα δεν έχουν ιστορικά σημαντική συμβολή στην πρόβλεψη τραπεζικών χρεοκοπιών.

«Οι Bear Stearns, Wachovia, Washington Mutual, Fannie Mae και Freddie Mac θεωρούνταν ως καλά κεφαλαιοποιημένες από τις ρυθμιστικές αρχές προτού καταρρεύσουν. Αντίθετα, η τιμή του μετοχικού τους κεφαλαίου και των χρεογράφων τους φανέρωναν πιέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v