Η οικονομία, η κλιματική αλλαγή και οι εξεγέρσεις

Σε νέες κοινωνικές και πολιτικές εκρήξεις θα οδηγήσει η αδίστακτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Οι πληθυσμοί των χωρών της Βόρειας Αφρικής ήδη αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, με μακρύτερες περιόδους ξηρασίας. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις αδιαφορούν.

Η οικονομία, η κλιματική αλλαγή και οι εξεγέρσεις

Πολλοί διανοητές προειδοποιούν ότι η αδίστακτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων σύντομα θα γίνει η θρυαλλίδα νέων κοινωνικών και πολιτικών εκρήξεων σε ευαίσθητα σημεία του πλανήτη.

Για παράδειγμα, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη, η οποία συγκλόνισε συθέμελα τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν για τον επόμενο γύρο των περιφερειακών αναταραχών που θα προκληθούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι πληθυσμοί των χωρών της Βόρειας Αφρικής ήδη αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, με μακρύτερες περιόδους ξηρασίας. Και ενώ οι άνθρωποι στη Σαχάρα για παράδειγμα αγωνίζονται για τα αποθέματα νερού που χρειάζονται στη γεωργία και οι αλιευτικές κοινότητες στη Βόρεια Αφρική για καθαρές θάλασσες για να συνεχίσουν να προσπορίζονται από την αλιεία, οι τοπικές κυβερνήσεις, αγνοώντας(;) αυτή την απειλή συναλλάσσονται με τις πολυεθνικές του πετρελαίου και των ορυχείων για δραστηριότητες εξαιρετικά ρυπογόνες, που αντί να λύνουν το πρόβλημα το επιδεινώνουν.

Η έλλειψη του ύδατος, της ενέργειας, των τροφίμων, η υποβάθμιση του εδάφους και η ερημοποίηση, αποτελούν τους πέντε σοβαρούς κινδύνους περιβαλλοντικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Βόρεια Αφρική. Και κάθε ένας από αυτούς επιτείνεται από την αύξηση του πληθυσμού της περιοχής.

Και φυσικά οι κυβερνήσεις αδιαφορούν. Πριν ένα χρόνο περίπου, στην Αλγερία, οι αρχές προσπάθησαν να επιβάλουν την άντληση πετρελαίου με τη μέθοδο fracking, πυροδοτώντας σοβαρές αντιδράσεις από τον τοπικό πληθυσμό. Οι κάτοικοι της Ain Salah, που βρίσκεται περίπου 1.200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, το Αλγέρι, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο από σχιστόλιθο σε μια κοντινή περιοχή, επικαλούμενοι περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Η μάχη του αντι-σχιστόλιθου στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε άλλα τμήματα της Σαχάρας. Σύμφωνα με τοπικούς ακτιβιστές, η κρατική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου Sonatrach θέλει να εφαρμόσει τεχνικές fracking, μια αμφιλεγόμενη διαδικασία που περιλαμβάνει την έγχυση υψηλής πίεσης του νερού και των χημικών ουσιών σε πετρώματα, για να γίνει η εξαγωγή φυσικού αερίου.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση των ακραίων ανισοτήτων που αφορά στην υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων από τις πολυεθνικές, με τη βοήθεια διεφθαρμένων κυβερνήσεων. Η εικόνα των εκατοντάδων χιλιάδων Αφρικανών προσφύγων που πνίγονται καθημερινά στη Μεσόγειο προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον φόνο δίπλα στους δισεκατομμυριούχους των τοπικών ελίτ, οι οποίοι εκποιούν τα πάντα, από γη μέχρι διαμάντια και από πετρέλαιο μέχρι άνθρακα, στις πολυεθνικές είναι μία εικόνα του μέλλοντος, την οποία κανείς δεν μπορεί πλέον να αγνοεί.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v