Νέα κόντρα Κομισιόν και πολωνικής κυβέρνησης

Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από την Πολωνία να αναστείλει ειδικό φόρο στα σούπερμαρκετ. Σε ανακοίνωση της ισχυρίζεται πως παραβιάζει τους κανονισμούς για την κρατική στήριξη.

Νέα κόντρα Κομισιόν και πολωνικής κυβέρνησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τον νέο φόρο στα σουπερμάρκετ στην Πολωνία, ανοίγοντας νέο μέτωπο με την συντηρητική πολωνική κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι Βρυξέλλες ζήτησαν από την Πολωνία να αναστείλει τον φόρο, ο οποίος εισήχθη τον Ιούλιο και τέθηκε σε ισχύ στις 1 Σεπτεμβρίου. Ο φόρος αποτελεί μέρος μιας σειράς φορολογικών μέτρων σε ξένες εταιρείες με στόχο την χρηματοδότηση του σχεδίου της κυβέρνησης για αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Σε ανακοίνωση της η Κομισιόν υποστηρίζει πως ο φόρος δίνει πλεονέκτημα σε συγκεκριμένη κατηγορία εταιρειών, παραβιάζοντας τους κανονισμούς για την κρατική στήριξη.

Με βάση το φόρο, οι εταιρείες λιανικής θα πληρώνουν φόρο με βάση το τζίρο του. Τα μικρά καταστήματα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο, ενώ τα μεγάλα σουπερμάρκετ που κατά κύριο λόγο βρίσκονται υπό τον έλεγχο μεγάλων πολυεθνικών, πληρώνουν ως και 1,4% φόρο στα έσοδα τους.

Η απόφαση ακολουθεί μια σειρά διενέξεων ανάμεσα στην Κομισιόν και την πολωνική κυβέρνηση για το κατά πόσον η τελευταία υπονομεύει το κράτος δικαίου στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v