Επενδυτές της VW ζητούν αποζημιώσεις 8,2 δισ. ευρώ

Η «επέτειος» ενός έτους από την παραδοχή της παρανομίας από την εταιρία στις 18 Σεπτεμβρίου, έστειλε στα δικαστήρια τους επενδυτές. Οι τελευταίοι φοβήθηκαν ότι ήταν απαραίτητο να κινηθούν νομικά μέσα σε έναν χρόνο, για να αποζημιωθούν για τις ζημιές.

Επενδυτές της VW ζητούν αποζημιώσεις 8,2 δισ. ευρώ

Επενδυτές της Volkswagen κατέθεσαν στη Γερμανία μηνύσεις με τις οποίες απαιτούν συνολικές αποζημιώσεις ύψους 8,2 δισ. ευρώ, για τις απώλειες που προέκυψαν από το σκάνδαλο των ντίζελ.

Περίπου 1.400 αγωγές εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στο περιφερειακό γερμανικό δικαστήριο του Braunschweig, την περιφέρεια όπου έχει την έδρα της η αυτοκινητοβιομηχανία. Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι υπέστησαν ζημιές γιατί η εταιρία καθυστέρησε να αποκαλύψει το σκάνδαλο. Η Volkswagen έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι επενδυτές «έκαναν ουρά» τις τελευταίες ημέρες για να καταθέσουν τις μηνύσεις τους στη Γερμανία, όπου οι μετοχές της VW έχασαν πάνω από το ένα τρίτο της αξίας τους τις δύο πρώτες μέρες διαπραγμάτευσης μετά τις 18 Σεπτεμβρίου.

Την ημέρα αυτή πριν από ένα χρόνο οι αμερικανικές αρχές αποκάλυψαν το σκάνδαλο, ενώ η Δευτέρα ήταν η πρώτη εργάσιμη μετά την «επέτειο». Οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι ήταν απαραίτητο να κινηθούν νομικά μέσα σε έναν χρόνο από την παραδοχή της παρανομίας από την εταιρία, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να «πλημμυρίσουν» το δικαστήριο.

Το ποσό που απαιτούν είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τα 10,7 δισ. ευρώ που αναμένονταν βάσει των ανακοινώσεων των δικηγόρων την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο περισσότερες αγωγές ενδέχεται να κατατεθούν λόγω της αβεβαιότητας για το πότε ακριβώς λήγει η προθεσμία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το δικαστήριο μπορεί να χρειαστεί περίπου τέσσερις εβδομάδες για να καταγράψει όλες τις καταγγελίες.

Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία αποκάλυψε τη χειραγώγηση των δοκιμών, επίσης είναι μεταξύ των συνολικών επενδυτών που κινούνται νομικά και ζητούν 30 εκατ. ευρώ.

Η Volkswagen, η οποία έχει την έδρα της στο Wolfsburg, έχει πολλές φορές υποστηρίξει ότι είχε έγκαιρα ενημερώσει τις αγορές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v