Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι περιπέτειες της μεσαίας τάξης

Ενώ στις χώρες της κρίσης του ευρώ και στις παραδοσιακές βιομηχανικές χώρες η μεσαία τάξη συρρικνώνεται, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες μεγαλώνει, αν και εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρο εξαιτίας της αύξησης του δανεισμού.

Οι περιπέτειες της μεσαίας τάξης

Έρχεται το τέλος της μεσαίας τάξης στον βιομηχανικό κόσμο; Τα συμπεράσματα από την έκθεση της Allianz για τον πλούτο είναι αποκαλυπτική.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στις βιομηχανικές χώρες η μεσαία τάξη συρρικνώνεται. Η τάση αυτή ισχύει κυρίως για τις χώρες της κρίσης του ευρώ -Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα- καθώς και για τις παραδοσιακές βιομηχανικές χώρες - ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντίθετα, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες η μεσαία τάξη μεγαλώνει, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρο εξαιτίας της αύξησης του δανεισμού.

Εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση ότι σε πολλές χώρες, όπως στην Νότια Κορέα και στη Μαλαισία, το σύνολο των υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε σχέση με το ΑΕΠ έχει αυξηθεί σε επίπεδα ανάλογα με εκείνων των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας λίγο πριν σπάσει η στεγαστική φούσκα. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το χρέος των νοικοκυριών έφτασε στο 38.600.000.000.000 ευρώ στο τέλος του 2015.

Πάντως, με στατιστικά τρυκ -ο ορισμός των εισοδημάτων προκειμένου ένα νοικοκυριό να θεωρηθεί ότι ανήκει στην μεσαία τάξη διαφέρει μεταξύ των ανεπτυγμένων, των αναπτυσσόμενων και των φτωχών χωρών- εμφανίζεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η μεσαία τάξη μεγαλώνει. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που ανήκουν στην μεσαία τάξη ξεπερνά το 1 δισ. και καλύπτει περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έναντι 10% στις αρχές της χιλιετίας.

Η έβδομη ετήσια έκδοση με τίτλο «Παγκόσμια Έκθεση Πλούτου» (GWR), επιχειρεί να υπολογίσει την οικονομική αξία των περιουσιακών στοιχείων και το σύνολο των χρεών, σε περισσότερες από 50 χώρες.

Σύμφωνα με την GWR, η εκτιμώμενη νομισματική αξία των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκε κατά 4,9% το 2015, ελαφρώς ταχύτερα από την αύξηση του ΑΕΠ. Κατά τα τρία προηγούμενα έτη, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό, 9%.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v