Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλασιάστηκε το πλεόνασμα στο πετρέλαιο αυτό τον μήνα

Οι παραγωγοί εντός κι εκτός ΟΠΕΚ πιέζονται όλο και περισσότερο να φτάσουν σε συμφωνία αυτό τον μήνα, καθώς η υπερπροσφορά τριπλασιάστηκε τον Σεπτέμβριο. Η παραγωγή της Ρωσίας αγγίζει ιστορικά υψηλά, ενώ Λιβύη και Νιγηρία αποκαθιστούν την προσφορά τους.

Τριπλασιάστηκε το πλεόνασμα στο πετρέλαιο αυτό τον μήνα

Καθώς ο ΟΠΕΚ ετοιμάζεται για τη συνάντηση στην Αλγερία την επόμενη εβδομάδα, η αγορά πετρελαίου υπενθυμίζει στον Οργανισμό τους κινδύνους σε περίπτωση που δεν φτάσει σε συμφωνία.

Περισσότερα από 800.000 βαρέλια την ημέρα επιπρόσθετου αργού βγαίνουν αυτό τον μήνα στην παγκόσμια αγορά σε σύγκριση με τον προηγούμενο, καθώς η ρωσική παραγωγή έχει αγγίξει ιστορικό υψηλό και η Λιβύη και η Νιγηρία αποκαθιστούν την προσφορά τους που είχε διακοπεί, σύμφωνα με ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων τους.

Τα νούμερα υπαινίσσονται έναν τριπλασιασμό του πλεονάσματος προσφοράς, το οποίο εκτιμάται πλέον περίπου στις 400.000 βαρέλια την ημέρα από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

«Παράγουμε περισσότερο απ' ό,τι πρέπει και δεν πρόκειται να μειώσουμε τα αποθέματα όπως νομίζαμε ότι θα γίνει», εξήγησε ο Chris Bake, ανώτατος στέλεχος στη Vitol Group, τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρία trading πετρελαίου. «Εξακολουθούμε να οικοδομούμε αποθέματα αργού και αυτό είναι πρόβλημα», ανέφερε.

Η παγκόσμια υπερπροσφορά πρόκειται να παραμείνει και μέσα στο 2017, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ και κυρίως η Σαουδική Αραβία αντλούν ποσότητες-ρεκόρ, ενώ άλλοι, όπως το Ιράκ και το Ιράν, τονώνουν την παραγωγή και παραγωγική ικανότητα εκτός του καρτέλ, σύμφωνα με την IEA.

Οι τιμές μπορεί να δυσκολευτούν να διατηρηθούν άνω των 40 δολαρίων, εκτός κι αν αποφασίσει ο ΟΠΕΚ να δράσει, προβλέπει η Citigroup, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v