Κίνα: Πράσινο φως στα CDS

Το Πεκίνο προσπαθεί να «γλιτώσει» από το βάρος των διασώσεων, καθώς μέχρι στιγμής φέτος έχουν σημειωθεί 45 πτωχεύσεις έναντι 20 για όλο το 2015. Εισάγει τα CDS και άλλα εργαλεία, παρότι η εκτεταμένη χρήση τους συσσωρεύει κρυμμένα οικονομικά ρίσκα.

Κίνα: Πράσινο φως στα CDS

Η Κίνα έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση χρηματοοικονομικών προϊόντων με στόχο την προστασία των επενδυτών έναντι πτωχεύσεων σε ομόλογα ή δάνεια, σηματοδοτώντας μια προθυμία να μετατοπίσει στις δυνάμεις της αγοράς το βάρος της αντιμετώπισης του αυξανόμενου αριθμού των εταιριών που δεν αποπληρώνουν χρέη.

Οι Κινέζοι επενδυτές θα μπορούν για πρώτη φορά να αγοράζουν προϊόντα όπως τα credit default swaps, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο άγριας διαμάχης στη Δύση κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης διότι η εκτεταμένη χρήση τους μπορεί να συσσωρεύσει κρυμμένα χρηματοοικονομικά ρίσκα.

Το αρμόδιο όργανο της κινεζικής κεντρικής τράπεζας (NAFMII) ανακοίνωσε την παρουσίαση τεσσάρων διαφορετικών τύπων «εργαλείων μείωσης πιστωτικού κινδύνου» και δημοσίευσε σήμερα οδηγίες για καθένα από αυτά.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ελπίζουν ότι προϊόντα όπως τα CDS, τα οποία «πληρώνουν» όταν πτωχεύει ο εκδότης ενός ομολόγου ή δανείου, θα γίνουν δημοφιλή στην κύρια αγορά ομολόγων της χώρας, αξίας 8,5 τρισ. δολαρίων. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να ελαττώσει το βάρος για το Πεκίνο, το οποίο πρέπει να διασώζει προβληματικές εταιρίες.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η εγχώρια αγορά ομολόγων έχει δει φέτος 45 πτωχεύσεις συνολικής αξίας περίπου 26,81 δισ. γουάν (4,02 δισ.). Οι φετινές πτωχεύσεις ήδη έχουν ξεπεράσει τις 20 που πραγματοποιήθηκαν το 2015, αξίας 12 δισ. γουάν.

Πάντως, ο Wang Mingm εταίρος στην Shanghai Yaozhi Asset Management, ένα fund ομολόγων που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας δύο δισ. γουάν, σημείωσε ότι αυτή η κίνηση θα οδηγήσει σε περισσότερες πτωχεύσεις.

«Με το να διαθέσουν αυτά τα λεγόμενα ''εργαλεία μείωσης πιστωτικού κινδύνου'', αυτό απλά σημαίνει ότι οι επενδυτές θα αναγκαστούν να διαχειριστούν τις δυσκολίες οι ίδιοι, αντί να συνεχίσουν να ελπίζουν σε μια κρατική διάσωση», εξήγησε ο ειδικός.

Το NAFMII αποκάλυψε επίσης ένα νέο, περίπλοκο εργαλείο που ονομάζεται «ομόλογα συνδεδεμένα με τον πιστωτικό κίνδυνο υποκείμενου μέσου» (credit linked notes), ένα προϊόν που μοιάζει με ομόλογο αλλά επιτρέπει στους επενδυτές να παίρνουν τόκο και από το ομόλογο και από το εργαλείο ασφάλισης κινδύνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v