Υποχωρεί η εμπιστοσύνη στο βρετανικό χρηματοοικονομικό τομέα

Η εμπιστοσύνη στο βρετανικό χρηματοοικονομικό τομέα εμφανίζει την πιο παρατεταμένη υποχώρησή της από το 2009 και τη χρηματοπιστωτική κρίση. «Αρνητικός» ο αντίκτυπος του Brexit. Χρειάζονται σαφή σχέδια της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις εξόδου.

Υποχωρεί η εμπιστοσύνη στο βρετανικό χρηματοοικονομικό τομέα

Η αισιοδοξία για την προοπτική του βρετανικού τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως κατέδειξε σήμερα σχετική έρευνα του επιχειρηματικού λόμπι CBI και της συμβουλευτικής εταιρίας PwC.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 115 εταιρίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, κατά τους τρεις μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο η αισιοδοξία υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την πιο παρατεταμένη πτώση μετά το 2009.

Πάνω από τις μισές εταιρίες που συμμετείχαν τόνισαν ότι ο γενικός αντίκτυπος του Brexit είναι αρνητικός, ενώ μόλις μία στις 10 υποστηρίζει το αντίθετο.

«Με τις εταιρίες να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit, ιδιαίτερα για τους κινδύνους στην ευρύτερη οικονομία τα ερχόμενα χρόνια, η κυβέρνηση πρέπει να μετριάσει την ανησυχία τους με σαφή σχέδια για τις διαπραγματεύσεις εξόδου από την ΕΕ», επεσήμανε σύμφωνα με το CNBC η Rain Newton-Smith, ανώτατη οικονομολόγος του CBI.

«Πολλοί από τους πελάτες μας εξετάζουν τι επιλογές έχουν, περιλαμβανομένης πιθανής αναδιάρθρωσης και μετεγκατάστασης των δραστηριοτήτων τους», ανέφερε και ο Andrew Kail, επικεφαλής στην PwC για τις βρετανικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

«Ωστόσο, είναι το domino effect σε ανθρώπους, παραγωγικότητα και θέση ως χρηματοοικονομικό κέντρο, έναντι στο οποίο θα πρέπει να φυλαχθούν», πρόσθεσε.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι την επιχειρηματική εμπιστοσύνη πλήττουν τα πολύ χαμηλά επιτόκια, οι αλλαγές στην τεχνολογία και ο ισχυρός ανταγωνισμός.

Η αισιοδοξία παραμένει «ευρέως σταθερή» στις ασφάλειες ζωής και τις γενικές ασφάλειες, ενώ έχει πέσει μόνο ελαφρώς στις τράπεζες. Ωστόσο έχει υποχωρήσει απότομα στις χρηματοοικονομικές εταιρίες, στις κατασκευές και τη διαχείριση επενδύσεων. Αρκετά funds ακινήτων εξακολουθούν να απαγορεύουν στους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.

Η ανάπτυξη στους συνολικούς όγκους δραστηριοτήτων αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά το επόμενο τρίμηνο, αποκάλυψε η έρευνα.

Στο μεταξύ, ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα έδειξε ότι τα τρία τέταρτα των επικεφαλής βρετανικών επιχειρήσεων εξετάζουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό μετά το δημοψήφισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v