Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

1-0 για την Κλίντον στο πρώτο debate με Τραμπ

Σε υψηλούς τόνους η πρώτη τηλεμαχία Κλίντον-Τραμπ, με ανταλλαγή φραστικών πυρών και επιθέσεις επί προσωπικού. Στο επίκεντρο η οικονομία, τα φορολογικά του Τραμπ, ο ρατσισμός και τα emails της Κλίντον. Τη Δημοκρατική υποψήφια "δείχνουν" ως νικήτρια οι αγορές.

1-0 για την Κλίντον στο πρώτο debate με Τραμπ

Σε υψηλούς, όπως άλλωστε αναμενόταν, τόνους διεξήχθη η πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες μεταξύ των υποψηφίων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, από την οποία «κερδισμένη» δείχνει να βγήκε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία εμφανίστηκε πιο συγκροτημένη και ψύχραιμη, σε αντίθεση με τον Τραμπ που φάνηκε απροετοίμαστος.

Ωστόσο, μια πρώτη άποψη των αναλυτών ήταν πως δεν έμαθαν κάτι καινούριο και δεν πήραν απαντήσεις από κανέναν υποψήφιο.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ για ρατσισμό, σεξισμό και φοροαποφυγή, ενώ ο Τραμπ, ο οποίος θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία, χαρακτήρισε «κακή εμπειρία» με λίγα αποτελέσματα την πολυετή θητεία της Κλίντον στην πολιτική, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αντίπαλός του δεν είναι ειλικρινής στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας με την Ασία.

Όπως σχολιάζει το Reuters, για τον 70χρονο Τραμπ το ντιμπέιτ ήταν μια ευκαιρία να φανεί πειθαρχημένος. Για την 68χρονη Κλίντον, από την άλλη, ήταν μια ευκαιρία να βεβαιώσει τους ψηφοφόρους πως είναι αξιόπιστη. Μένει, βέβαια, να φανεί το πώς θα κρίνουν οι ψηφοφόροι τις επιδόσεις των δύο υποψηφίων.

Ήδη, στις αγορές online στοιχηματισμού, η πιθανότητα μπει η Κλίντον στον Λευκό Οίκο αυξάνεται μετά το ντιμπέιτ.

Σε μια από τις πιο ηλεκτρισμένες στιγμές της τηλεμαχίας, οι δύο υποψήφιοι αλληλοεπιτέθηκαν για το θέμα του πιστοποιητικού γέννησης του Μπαράκ Ομπάμα.

«(Ο Τραμπ) ξεκίνησε την πολιτική του δραστηριότητα βασισμένος σε αυτό το ρατσιστικό ψέμα ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρός μας δεν ήταν Αμερικανός πολίτης. Δεν υπήρχε καμία απόδειξη γι' αυτό. Όμως επέμεινε», είπε η Κλίντον.

Ο Τραμπ από την πλευρά του επανέλαβε την κατηγορία πως η αποτυχημένη προεδρική εκστρατεία της Κλίντον το 2008 έναντι του Ομπάμα ήταν αυτή που προκάλεσε το ζήτημα με το πιστοποιητικό γέννησης του απερχόμενου προέδρου.

«Κανένας δεν το πίεζε το θέμα, κανένας δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα... Εγώ ήμουν αυτός που τον έκανε να δημοσιοποιήσει το πιστοποιητικό γέννησης και νομίζω ότι έκανα καλή δουλειά», απάντησε ο Τραμπ.

Σημειώνεται πως οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι στηρίζουν την Κλίντον, όμως τις τελευταίες εβδομάδες ο Τραμπ έχει δηλώσει πως θεωρεί ότι η πολιτική του ατζέντα θα τους ωφελήσει και πως οι πολιτικές των Ομπάμα και Κλίντον δεν έχουν καταφέρει να βοηθήσουν τους Αμερικανούς.

Κατά τον ίδιο, τα επιχειρήματα της Κλίντον είναι ανειλικρινή.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για στρεβλώσεις και ψέματα και κάλεσαν τους τηλεθεατές να αναζητήσουν τα γεγονότα στο διαδίκτυο.

Η Κλίντον αποκάλεσε τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία υπεραπλουστευτικές και ο Τραμπ κατηγόρησε την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει.

«Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Χίλαρι Κλίντον. «Γιατί όχι;», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα των ακινήτων και αστέρα των ριάλιτι, που διεκδικεί για πρώτη φορά αιρετό αξίωμα.

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ για τη μη δημοσιοποίηση των φορολογικών του, λέγοντας πως η απόφασή του αυτή εγείρει ερωτήματα ως προς το αν είναι τόσο πλούσιος και φιλάνθρωπος όσο υποστηρίζει. Σημείωσε πως τα στοιχεία για τα λίγα έτη που ανακοίνωσε δείχνουν πως παρά τον πλούτο του, δεν έχει πληρώσει ομοσπονδιακούς φόρους.

«Αυτό με κάνει έξυπνο», απάντησε ο Τραμπ. «Έχω ένα τεράστιο εισόδημα», είπε σε κάποια στιγμή, προσθέτοντας πως είναι ώρα να κυβερνήσει τη χώρα κάποιος που γνωρίζει από χρήμα.

Η Κλίντον επέκρινε τον Τραμπ ότι δεν πλήρωσε κάποιους ανθρώπους με τους οποίους η εταιρεία του είχε σύμβαση, με τον Τραμπ να απαντά πως τέτοια περιστατικά μη πληρωμής έχουν συμβεί όταν οι εργασίες δεν ήταν ικανοποιητικές.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ επιτέθηκε στην Κλίντον για τις εμπορικές της πολιτικές, λέγοντας πως θα εγκρίνει μια αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία με ασιατικές χώρες παρά το ότι αντιτίθεται σε αυτή στην προεκλογική της εκστρατεία. Η Κλίντον απέρριψε τον ισχυρισμό αυτόν.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα; είπε, απευθυνόμενος στην υποψήφια των Δημοκρατικών ο μεγιστάνας των ακινήτων.

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ».

Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον έκρινε ότι «ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο».

Ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο, ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ο συντονιστής της συζήτησης Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να τιθασεύσει τους υποψήφιους, οι οποίοι περνούσαν συνεχώς από το ένα θέμα στο άλλο.

Πάντως, ο Τραμπ τόνισε πως αν κερδίσει η Κλίντον, θα τη στηρίξει.

Σημειώνεται πως οι άλλες δύο τηλεμαχίες των δύο υποψήφιων θα πραγματοποιηθούν την 9η και τη 19η Οκτωβρίου.

Δείτε ολόκληρη την πρώτη τηλεμαχία Χίλαρι – Τραμπ

Οι αγορές θεωρούν νικήτρια του ντιμπέιτ την Κλίντον

Πάντως, σε μια πρώτη ένδειξη του ότι οι επενδυτές θεωρούν νικήτρια την Κλίντον, οι ασιατικές αγορές ανέκτησαν το χαμένο έδαφός τους σήμερα και το δολάριο υποχώρησε από το χαμηλό μήνα έναντι του γεν. Οι αγορές γενικά θεωρούν την Κλίντον ως υποψήφια του κατεστημένου.

Ο διευθυντής της Randy Frederick, Charles Schwab, δήλωσε πως «η θετική αντίδραση στα futures των μετοχών πιθανότατα υποδηλώνει πως η Χίλαρι Κλίντον θεωρείται νικήτρια. Συχνά λέγεται πως στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα και οι περισσότεροι ειδήμονες φαίνεται να θεωρούν τον Ντόναλντ Τραμπ πιο αβέβαιο υποψήφιο. Τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν σήμερα και μια υποχώρηση στα futures από τώρα μέχρι το πρωί πιθανότατα θα υποδήλωναν μια στροφή υπέρ του Τραμπ. Θα με εξέπληττε αν γινόταν αυτό».

Από την πλευρά του, ο Peter Kenny της Global Markets Advisory Group σχολίασε πως «τόσο τα futures όσο και το μεξικανικό πέσο είναι ακριβείς δείκτες του πώς οι αγορές ερμηνεύουν τα ντιμπέιτ. Και τα δυο κινήθηκαν λίγο, αλλά κινήθηκαν συντονισμένα υψηλότερα. Θεωρώ πως οι επενδυτές αποτιμούν τις πιθανότητες να κερδίσει οποιοσδήποτε από τους δύο υποψήφιους. Οι μέτριες θετικές κινήσεις δείχνουν πως η εκστρατεία της Κλίντον κατάφερε να ανταποκριθεί και να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Ο φόβος των επενδυτών ήταν πως είτε θα είχε κάποιο πρόβλημα με την υγεία της, θα φαινόταν αδύναμη, ή θα είχε μια δικαιολογία για ένα από τα δύο θέματα. Αντιθέτως, φάνηκε ακριβής και μετέφερε ξεκάθαρα ένα μήνυμα που καθησύχασε τις αγορές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v