Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλο πλήγμα στην Thomas Cook από την Τουρκία

Οι κρατήσεις εξαιρώντας την Τουρκία ενισχύθηκαν κατά 4%, αλλά μια μεγάλη πτώση 40% στη χώρα οδήγησαν σε πτώση 4% στις συνολικές κρατήσεις για το καλοκαίρι που πέρασε. Η εταιρία έχει μειώσει την guidance για το έτος που λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μεγάλο πλήγμα στην Thomas Cook από την Τουρκία

Οι καλοκαιρινές κρατήσεις της Thomas Cook υποχώρησαν κατά 4%, καθώς ο ταξιδιωτικός φορέας δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από μια βουτιά στη ζήτηση για διακοπές στην Τουρκία, έπειτα από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων και το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι οι καλοκαιρινές κρατήσεις εξαιρώντας την Τουρκία ενισχύθηκαν κατά 4%. Ωστόσο μια σημαντική πτώση της τάξης του 40% στα ταξίδια προς τη χώρα, οδήγησαν σε υποχώρηση των συνολικών κρατήσεων.

Οι κρατήσεις υποχώρησαν σημαντικά στην ηπειρωτική Ευρώπη, όπου οι Γερμανοί τουρίστες απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία, αν και εμφάνισαν άνοδο 1% στη Βρετανία.

Η Thomas Cook έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων σε Τυνησία, Αίγυπτο και Τουρκία. Το πραξικόπημα του Ιουλίου ανάγκασε τον φορέα να προσφέρει σε καταναλωτές με κρατήσεις στην Τουρκία δωρεάν ακυρώσεις, ενώ οι κρατήσεις στο Βέλγιο επίσης υποχώρησαν μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.

Στα τέλη Ιουλίου, η εταιρία ανακοίνωσε ότι βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος εμφανίζοντας τριμηνιαίες ζημίες, καθώς και ότι δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους για τα ετήσια κέρδη.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Peter Fankhauser, διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook, έχει τονίσει ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία υποφέρει από τη μεγαλύτερη αναταραχή που μπορεί να θυμηθεί τα 30 χρόνια που μετρά στον τομέα, αφού τρομοκρατικές επιθέσεις και άλλα περιστατικά έχουν εξαλείψει την εμπιστοσύνη.

Η εταιρία έχει μειώσει την guidance σε λειτουργικά κέρδη ύψους 300 εκατ. στερλινών για το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, από 310 εκατ. που ανέμενε προηγούμενα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v