Στο Λουξεμβούργο το πρώτο χρηματιστήριο «πράσινων χρεογράφων»

Η αγορά πράσινων ομολόγων θα αγγίξει τα 72 δισ. φέτος, έναντι 48 δισ. πέρυσι. Ωστόσο δεν διέπεται από κάποιο κανονιστικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα κεφάλαια να έχουν πάει σε αμφιλεγόμενα πρότζεκτς. Το νέο χρηματιστήριο στοχεύει να εξαλείψει τις ασάφειες.

Στο Λουξεμβούργο το πρώτο χρηματιστήριο «πράσινων χρεογράφων»

Το πρώτο χρηματιστήριο στον κόσμο όπου θα διαπραγματεύονται μόνο «πράσινα χρεόγραφα» αρχίζει να λειτουργεί στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Luxembourg Green Exchange, γνωστό και ως LGX, έχει σκοπό να λειτουργήσει ως «προστάτης» για τα πράσινα ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία που εστιάζουν στο περιβάλλον, προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό των ασαφειών στην αγορά.

Θα υποχρεώνει τους εκδότες να προσφέρουν «πλήρη σειρά εγγράφων» με τα οποία οι εταιρίες θα αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τα πρότζεκτ τους, τόσο στην αρχή όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Luxembourg Stock Exchange, Robert Scharfe.

«Οι επενδυτές γίνονται όλο πιο επιφυλακτικοί γύρω από το αν το ''πράσινα'' σημαίνει πράγματι ''πράσινα''», εξήγησε, προσθέτοντας ότι γι' αυτό το λόγο «αισθανθήκαμε ότι χρειαζόταν να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου αυτό θα είναι σαφές».

Η αγορά πράσινων ομολόγων προβλέπεται να αγγίξει περίπου τα 72 δισ. δολάρια φέτος, από 48 δισ. δολάρια το 2015. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό δεν διέπεται από συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι εκδότες μπορούν να επιλέξουν να ακολουθήσουν οικειοθελώς κάποιες οδηγίες όπως οι Αρχές Πράσινων Ομολόγων (Green Bond Principles) ή το Climate Bond Initiative, αλλά δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί σχετικοί κανόνες, σε καμία χώρα εκτός της Κίνας.

Ως εκ τούτου, έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου συγκεντρώθηκαν κεφάλαια από «φιλικό προς το κλίμα» χρέος (climate-friendly debt), αλλά τελικά τροφοδότησαν κάποια αμφιλεγόμενα πρότζεκτς. Το Σίτι του Λονδίνου έχει δημιουργήσει μια ομάδα δικηγόρων για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους υποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v