Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά ο... γολγοθάς του Ρέντσι

Ο Ρέντσι εντείνει ήδη την εκστρατεία, με καθημερινές επισκέψεις σε εταιρίες, σχολεία και πολιτικές συγκεντρώσεις. Τονίζει ότι η μεταρρύθμιση θα φέρει γρηγορότερη, πιο αποτελεσματική νομοθέτηση και θα δώσει τέλος στα κλειστά πολιτικά κυκλώματα.

Ξεκινά ο... γολγοθάς του Ρέντσι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ξεκινά έναν αγώνα δέκα εβδομάδων, τόσο για το ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, όσο και για να κρατήσει τη δουλειά του, την οποία «έδεσε» με την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από την ιταλική κυβέρνηση, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ τα αποτελέσματα θα ορίσουν το αν θα πραγματοποιηθούν οι συνταγματικές αλλαγές που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Με μια εκλογική διαδικασία που θυμίζει το βρετανικό δημοψήφισμα που στοίχισε στον Ντέιβιντ Κάμερον τη δική του θέση ως πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να προωθήσει τη «μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων».

Στο μεταξύ, το δημοψήφισμα παρακολουθείται στενά από τις χρηματοοικονομικές αγορές, διότι προσθέτει στην πολιτική αστάθεια, την ίδια ώρα που η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δυσκολεύεται να δώσει ώθηση στην άτονη ανάπτυξή της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει ήδη εντείνει την εκστρατεία του με σχεδόν καθημερινά ταξίδια σε εταιρίες, σχολεία και πολιτικές συγκεντρώσεις, επιχειρηματολογώντας ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική νομοθέτηση, λιγότερους πολιτικούς και στο τέλος των κυβερνήσεων «περιστρεφόμενης πόρτας» (revolving door governments - κλειστά κυκλώματα πολιτικών προσώπων). Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Ιταλία έχει δει 63 διαφορετικές διοικήσεις από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και μετά.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στο Πράτο της Τοσκάνης το Σάββατο, στο πλαίσιο του τρέχοντος συστήματος «πιο αργά φτάνει μια γάτα από τη Φλωρεντία στη θάλασσα απ' όσο διαρκεί μια κυβέρνηση». «Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν θα ξαναέρθει, το διακύβευμα για την Ιταλία είναι 20 χρόνια μέλλοντος και ελπίδας», υποστήριξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v