Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WEF: Οι πετρελαιοπαραγωγοί πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί

Τα κράτη που εξάγουν ενέργεια πρέπει να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, τονίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Οι χώρες του Κόλπου είναι από τις λιγότερο ανταγωνιστικές και μόνο τρεις συγκαταλέγονται στο Top 30.

WEF: Οι πετρελαιοπαραγωγοί πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί

Η βουτιά στις τιμές ενέργειας παγκοσμίως σημαίνει ότι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες αντιμετωπίζουν μια «σαφή ανάγκη» να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, τόνισε στο πλαίσιο της πιο πρόσφατης έρευνάς του για την ανταγωνιστικότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum - WEF).

«Η πτώση στις τιμές ενέργειας έχει εντείνει την επείγουσα ανάγκη προώθησης της ατζέντας της ανταγωνιστικότητας σε όλο τον αραβικό κόσμο (...) Εκεί, παραμένει μια σαφής ανάγκη τα κράτη που εξάγουν ενέργεια να διαφοροποιήσουν περαιτέρω τις οικονομίες τους και να γίνει μια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια βελτίωσης της βασικής ανταγωνιστικότητα», τόνισε το WEF στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, την οποία δημοσίευσε σήμερα.

Σύμφωνα με το CNBC, τα κράτη του Κόλπου εμφανίζουν τις πιο αδύναμες επιδόσεις βάσει του δείκτη του Φόρουμ για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, με μόνο τρεις από τις οικονομίες της περιοχής να συγκαταλέγονται στο Τop 30: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην 16η θέση, το Κατάρ στην 18η και τη Σαουδική Αραβία στην 29η.

Όπως επισημαίνει το CNBC, τα κριτήρια που χρησιμοποίησε το WEF για να κατατάξει τα κράτη βάσει του πόσο ανταγωνιστικά είναι, περιλαμβάνουν την υποδομή, το μακροοικονομικό περιβάλλον, την ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς και την τεχνολογική ετοιμότητα.

Οι κορυφαίοι στην κατάταξη είναι, όπως και πέρυσι, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Ολλανδία, στην πέμπτη η Γερμανία, στην έκτη η Σουηδία και στην έβδομη η Βρετανία βάσει στοιχείων πριν την απόφαση για Brexit.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Φινλανδία.

Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τους υπόλοιπους γείτονες στον νότο, στις θέσεις 32, 44 και 86 αντίστοιχα. 21η αναδείχθηκε η Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, η Κίνα βρέθηκε στην 28η θέση, η Ινδία στην 39η, η Ρωσία στην 43η και η Βραζιλία στην 81η.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v