Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Die Zeit: Η Γερμανία ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank

Το σχέδιο διάσωσης θα τεθεί σε εφαρμογή στην περίπτωση που η τράπεζα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια και δεν μπορεί να τα αντλήσει από την αγορά, σύμφωνα με την Die Zeit. Διαψεύδουν Bafin και γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Στην Phoenix Group η ασφαλιστική θυγατρική της στη Βρετανία προς 935 εκατ. στερλίνες.

Die Zeit: Η Γερμανία ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank

Η γερμανική κυβέρνηση και οι αρμόδιες χρηματοοικονομικές αρχές προετοιμάζουν σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank, στην περίπτωση που η τράπεζα δεν μπορέσει να αντλήσει από μόνη της τα απαραίτητα κεφάλαια για την υπόθεση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Die Zeit, μεταδίδει το Reuters.

Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει πως η Deutsche Bank θα έχει τη δυνατότητα να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία σε άλλες τράπεζες σε τιμές που θα άμβλυναν τις πιέσεις στην DB και δεν θα προσέθεταν επιπλέον βάρος, αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο ωστόσο δεν αναφέρει την πηγή της πληροφόρησής του.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει πως η γερμανική κυβέρνηση θα αναλάβει μερίδιο 25% της Deutsche Bank, στο χειρότερο σενάριο.

Η κυβέρνηση, σημειώνει η Die Zeit, εξακολουθεί να ελπίζει πως η Deutsche Bank δεν θα χρειαστεί στήριξη, ενώ μέχρι τώρα συζητούνται μόνο σενάρια διάσωσης.

Πάντως, πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν πως η Bafin, η χρηματοοικονομικη ρυθμιστική αρχή, δεν επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της τράπεζας. Το δημοσίευμα διαψεύδει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, που τονίζει πως δεν ετοιμάζει κανένα σχέδιο διάσωσης και πως δεν υπάρχει λόγος για εικασίες για ένα τέτοιο σχέδιο.

Εξάλλου, εκπρόσωπος της Deutsche Bank παρέπεμψε στην συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της στην Bild και διέψευσε το δημοσίευμα.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην Bild που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan, διέψευσε προσωπικά δημοσίευμα το οποίο έφερε την τράπεζα να έχει ζητήσει τη βοήθεια της Γερμανικής κυβέρνησης για να διακανονιστεί η υπόθεση με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Σε κανένα σημείο δεν ζήτησα στήριξη από την Καγκελάριο. Ούτε άφησα να εννοηθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε στην Bild ο Cryan, απαντώντας σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο είχε ζητήσει τη στήριξη της Καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου να διακανονιστεί το θέμα των 14 δισ. ευρώ που απαιτούν οι ΗΠΑ σε σχέση με την πώληση τίτλων που στηρίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια.

«Δεν τίθεται ζήτημα» τέτοιου αιτήματος, δήλωσε ο Cryan, προσθέτοντας πως δεν κατανοεί πώς «μπορεί να ισχυρίζεται οποιοσδήποτε κάτι τέτοιο».

Ο CEO της Deutsche Bank απέκλεισε επίσης την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου, λέγοντας πως η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έχει «λιγότερους κινδύνους στα βιβλία της απ' ότι προηγουμένως» και πως διαθέτει «άνετη» ελεύθερη ρευστότητα.

Πουλήθηκε η Abbey Life Assurance στην Phoenix Group

Εν τω μεταξύ, σήμερα ανακοινώθηκε πως η Deutsche Bank συμφώνησε να πουλήσει την βρετανική της μονάδα ασφαλειών, Abbey Life Assurance, στην Phoenix Group Holdings, για 935 εκατ. στερλίνες.

Η Phoenix σχεδιάζει να συγκεντρώσει περίπου 735 εκατ. στερλίνες μέσω μετοχών προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά, αλλά και 250 εκατ. στερλίνες μέσω τραπεζικής διευκόλυνσης, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

«Αυτή η ελκυστική από άποψη τιμής συμφωνία, ανταποκρίνεται απόλυτα με τις περιοχές στρατηγικής εστίασης της Phoenix και τα προκαθορισμένα της κριτήρια για αποκτήσεις, ενώ αυξάνει σημαντικά την παραγωγή μετρητών και στηρίζει μια περαιτέρω αύξηση στο προτεινόμενο μέρισμά μας», επεσήμανε στην ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Phoenix, Clive Bannister.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v