Shafik (BoE): Θα χρειαστεί περισσότερη χαλάρωση στη Βρετανία

Η υποδιοικήτρια τόνισε ότι θα απαιτηθεί περισσότερη χαλάρωση λόγω του Brexit, μιας μετάβασης που μπορεί να αποδειχθεί «επώδυνη». Η νομισματική πολιτική είναι μόνο ένα μέρος της αντίδρασης για να προσαρμοστεί η οικονομία στην έξοδο από την ΕΕ.

Shafik (BoE): Θα χρειαστεί περισσότερη χαλάρωση στη Βρετανία

Η υποδιοικήτρια της Τράπεζα της Αγγλίας Minouche Shafik τόνισε πως πιθανώς θα χρειαστεί περισσότερη χαλάρωση στη Βρετανία, μετά την «αρκετά μεγάλη οικονομική ανατάραξη» της απόφασης για Brexit.

«Μου φαίνεται πιθανό να απαιτηθεί περαιτέρω νομισματική τόνωση κάποια στιγμή, για να βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι μια επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα δεν θα μετατραπεί σε κάτι πιο καταστροφικό», ανέφερε η τραπεζίτης σε σημερινή ομιλία της στην Bloomberg Markets Most Influential Summit στο Λονδίνο.

«Ο πιθανός χρόνος αυτής της τόνωσης θα εξαρτηθεί από τη συνεχιζόμενη εξέλιξη των δεδομένων κατά τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες», πρόσθεσε.

Η υποδιοικήτρια της κεντρικής τράπεζας επεσήμανε ότι η νομισματική πολιτική είναι μόνο ένα μέρος της αντίδρασης που χρειάζεται για να προσαρμοστεί η οικονομία στο Brexit, μια μετάβαση που ενδέχεται να αποδειχθεί «επώδυνη». Επαναλαμβάνοντας σχόλια άλλων κεντρικών τραπεζιτών σε όλο τον κόσμο, τόνισε ότι οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές ενέργειες από τις κυβερνήσεις καθώς και ο διεθνής συντονισμός στις πολιτικές είναι απαραίτητα.

Όπως πρόσθεσε, οι πρόσφατες ενδείξεις μελλοντικής δραστηριότητας υπαινίσσονται ότι η επιβράδυνση μπορεί να μην είναι τόσο απότομη ή ξαφνική όσο φοβόταν η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής.

«Στον απόηχο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, τη στιγμή της απόφασής μας τον Αύγουστο, οι πιο αξιόπιστοι δείκτες -εκείνοι που βρίσκονται στο επίκεντρο- ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος στο 'κόκκινο'», ανέφερε η Shafik. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «από τότε, φυσικά, τα δεδομένα έχουν εξελιχθεί πολύ πιο θετικά από το αναμενόμενο (...) αν και παραμένουν στον μεγαλύτερο βαθμό κάτω από τα μέσα επίπεδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v