Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια «υπονόμευσης» βλέπει ο CEO της Deutsche Bank

Η τράπεζα έχει γερά θεμέλια, τονίζει ο CEO της Deutsche Bank στην επιστολή του προς τους υπαλλήλους, κάνοντας λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης και στρεβλωμένες απόψεις. Η αβεβαιότητα για το πρόστιμο στις ΗΠΑ δεν δικαιολογεί τις πιέσεις στη μετοχή, σημειώνει.

Προσπάθεια «υπονόμευσης» βλέπει ο CEO της Deutsche Bank

Με επιστολή του προς τους εργαζόμενους της Deutsche Bank, ο John Cryan, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, κάνει λόγο για «δυνάμεις της αγοράς» που «προσπαθούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη απέναντί μας», όπως μεταδίδει το Reuters.

«Καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε πως οι στρεβλωμένες απόψεις για την τράπεζα δεν θα επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητές μας», τονίζει στην επιστολή, υπογραμμίζοντας πως η Deutsche Bank έχει γερά θεμέλια.

Κατά τον ίδιο, η αβεβαιότητα αναφορικά με το πρόστιμο στις ΗΠΑ δεν αποτελεί βάση για τις πιέσεις που ασκούνται στη μετοχή της τράπεζας, «αν κοιτάξετε τους διακανονισμούς που έχουν γίνει με τις ανταγωνίστριες (τράπεζες)».

Αποσύρονται και ασιατικά hedge funds

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, μεγάλο ασιατικό hedge fund έχει αποσύρει τις τελευταίες δυο μέρες τις εγγυήσεις του από την Deutsche Bank, που ανέρχονται σε 50 εκατ. δολάρια, ενώ ένα ακόμα fund με μικρό ποσό στην τράπεζα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, όμως δεν έχει ακόμα αποσυρθεί.

Άλλη πηγή με γνώση της εξέλιξης δήλωσε πως είναι σύνηθες να υπάρχουν διακυμάνσεις στα υπόλοιπα των πελατών hedge funds και πως οι κινήσεις αυτές αντιστοιχούν σε μικρό ποσοστό των άνω των 800 πελατών της τράπεζας στον τομέα των hedge funds.

Σε ανακοίνωσή της σήμερα η Deutsche Bank επανέλαβε πως οι εμπορικοί της πελάτες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υποστηρικτικοί, ωστόσο στέλεχος της τράπεζας παραδέχθηκε πως υπάρχει «θέμα εικόνας».

«Είμαστε σίγουροι πως η μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν πλήρη κατανόηση της σταθερής οικονομικής μας θέσης, του τρέχοντος μακροοικονομικού περιβάλλοντος, της νομικής διαδικασίας στις ΗΠΑ και της προόδου που επιτελούμε στη στρατηγική μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Deutsche Bank.

Μιλώντας στο CNBC, ο πρόεδρος του τομέα hedge fund της Deutsche, Barry Bausano, δήλωσε πως το τμήμα prime brokerage, το οποίο εξυπηρετεί τα hedge funds, «εξακολουθεί να είναι πολύ κερδοφόρο», όμως είναι σαφές πως «έχουμε πρόβλημα αντίληψης».

Ο Fabrizio Camelli, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου της τράπεζας, είπε στη Sueddeutsche Zeitung πως η Deutsche προσπαθεί να καθησυχάσει τους πελάτες και πως δεν έχει παρατηρηθεί «κάποια αξιοσημείωτη εκροή κεφαλαίων πελατών».

«Φυσικά, κάποιοι από τους πελάτες μας ρωτούν τι συμβαίνει με την Deutsche Bank αυτή τη στιγμή. Τους λέμε πως τα πάμε καλύτερα απ' όσο φαίνεται απέξω».

Σημειώνεται πως χθες, το Bloomberg μετέδωσε πως περίπου 10 hedge funds έχουν μειώσει την έκθεσή τους στη γερμανική τράπεζα. Τα hedge funds τα οποία εκκαθαρίζουν συναλλαγές παραγώγων μέσω της Deutsche Bank έχουν αποσύρει πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα και θέσεις που έχουν στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Όπως σημείωνε το Bloomberg, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της τράπεζας, αν και η πλειοψηφία των 200 περίπου πελατών της Deutsche Bank στο τμήμα εκκαθάρισης παραγώγων δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση, ορισμένα funds μετέφεραν αυτή την εβδομάδα μέρος των δραστηριοτήτων τους σε άλλες εταιρείες.

Τα Millennium Partners, Capula Investement Management και Rokos Capital Management είναι μεταξύ των 10 hedge funds που έχουν κόψει την έκθεσή τους, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή στο πρακτορείο.

Πολιτικό ζήτημα

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο διαψεύδει πως σχεδιάζει διάσωση της τράπεζας, με τους Γερμανούς πολιτικούς απρόθυμους να στηρίξουν έναν τραπεζικό όμιλο που αντιπαθούν πολλοί Γερμανοί, λόγω της επιδίωξής της για επενδυτική τραπεζική στο εξωτερικό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να της επιβληθούν πρόστιμα ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για αδικοπραξίες.

Ο Eckhardt Rehberg, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού, άφησε να εννοηθεί πως είναι αντίθετος σε όποια στήριξη. «Στην παρούσα φάση θα απέκλεια οποιαδήποτε κεφαλαιακή βοήθεια. Δεν θα ήταν ο σωστός τρόπος», δήλωσε στο Reuters, απηχώντας παρόμοια σχόλια του Hans Michelbach, ο οποίος ηγείται των συντηρητικών στην επιτροπή οικονομικών του κοινοβουλίου.

Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital, Jeffrey Gundlach, εκτιμά πως οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι το Βερολίνο δεν θα διασώσει την Deutsche Bank μπορεί να υποστούν μεγάλες απώλειες.

«Η αγορά θα πιέσει χαμηλότερα την Deutsche Bank, μέχρι να υπάρξει κάποια αναγνώριση στήριξης. Θα πάρουν βοήθεια αν χρειαστεί», σχολίασε.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η δημοφιλία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υποχωρεί λόγω της πολιτικής της στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και αν η Deutsche Bank χρειαστεί κρατική βοήθεια, τότε μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ηγεσία της.

Δεν θα έχουμε επανάληψη της Lehman

Τα προβλήματα της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας φέρνουν σε αμηχανία το Βερολίνο, που πολλάκις έχει επικρίνει πολλές χώρες της ευρωζώνης για οικονομική κακοδιαχείριση και έχει αναγκάσει χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα να αντιμετωπίσουν μόνες τους τα τραπεζικά τους προβλήματα.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling, επιχειρεί να υποβαθμίσει τις ανησυχίες για την Deutsche Bank, λέγοντας πως η περίπτωσή της δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας το 2008 προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο Reuters, «διαθέτουμε όλα τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να σταθεροποιήσουμε τις χρηματαγορές».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v