Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση της Deutsche Bank απειλεί τις παγκόσμιες αγορές

Σε ένα οικονομικό σύστημα που εξαρτάται από την πίστωση, μια τραπεζική κρίση μετατρέπεται σε χρηματοπιστωτική. Οι ευρωτράπεζες ταλαιπωρούνται από μεγάλες δυσκολίες ενώ και οι αμερικανικές αγορές κλονίζονται. Οι απώλειες των μετοχών.

Η κρίση της Deutsche Bank απειλεί τις παγκόσμιες αγορές

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε σχέση με κάποια από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και στην υπόλοιπη παγκόσμια αγορά.

Όπως τόνισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Wolf Richter, επιφανής blogger σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα, οι ανησυχίες για την ικανότητα της Deutsche Bank να συγκεντρώσει αρκετά μετρητά ώστε να καθησυχάσει την αγορά εντάσσονται σε μια ευρύτερη δυσκολία που πρέπει να αντιπαλέψει ο ταλαιπωρημένος ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας.

«Η τραπεζική κρίση (στην Ευρώπη) έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική κρίση», υποστήριξε ο blogger σύμφωνα με το MarketWatch. «Το μόνο που χρειάζεται είναι μία από τις μεγάλες τράπεζες να καταρρεύσει ξαφνικά. Η ροή της πίστωσης θα μπορούσε να ''παγώσει'' ακαριαία. Σε ένα οικονομικό σύστημα που εξαρτάται από την πίστωση και πηγή ζωτικότητας του οποίου είναι η πίστωση, ένα τέτοιο γεγονός είναι χρηματοπιστωτική κρίση», εξήγησε.

Τις τελευταίες ημέρες η Deutsche Bank έχει δει τις μετοχές της να αγγίζουν ιστορικά χαμηλά στη Γερμανία. Το κόστος δανεισμού για την τράπεζα, αλλά και οι αμφιβολίες για την ικανότητά της να πληρώσει το πιθανό πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων που της επιβλήθηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, σταθερά αυξάνονται.

Εν μέσω όλων αυτών, τα λεγόμενα cocos είναι τα χρεόγραφα της τράπεζας που έχουν πληγεί περισσότερο, αφού οι ανησυχίες για τη συρρίκνωση του μαξιλαριού της έχουν οδηγήσει σε βουτιά της τιμής των ομολόγων.

«Και δεν είναι μόνο η Deutsche Bank που λιγοθυμά», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Μια σειρά παράγοντες συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τις τράπεζες και την οικονομία της Ευρώπης:

1. Τα αρνητικά επιτόκια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αξιοποιούν ριζοσπαστικές νομισματικές πολιτικές για να τονώσουν την ανάπτυξη. Τα επιτόκια παρεμποδίζουν την ικανότητα των τραπεζών να βγάλουν χρήματα διαβρώνοντας τα κέρδη. Το γερμανικό bund έχει σήμερα αρνητική απόδοση 0,15%.

2. Πολλές τράπεζες έχουν καθυστερήσει την αναδιάρθρωσή τους στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009.

3. Οι ιταλικές τράπεζες είναι φορτωμένες με δάνεια δισεκατομμυρίων και θεωρούνται πιθανή απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης.

4. Πολλές άλλες τράπεζες, ιδιαίτερα η Deutsche Bank, πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλα πρόστιμα για την πώληση επικίνδυνων ενυπόθηκων χρεογράφων, πράγμα που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα μαξιλάρια τους.

Στο παρακάτω διάγραμμα, ο Richter συνοψίζει τις επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ευρωζώνης αφότου άγγιξαν υψηλά 52 εβδομάδων.

Σύμφωνα με το διάγραμμα, οι γερμανικές τράπεζες (μαύρο με κόκκινο πλαίσιο) έχουν εμφανίσει τις μεγαλύτερες πτώσεις. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Commerzbank, έχει υποχωρήσει 44% από τα υψηλά της, ενώ η Deutsche Bank εμφανίζει πτώση μεγαλύτερη του 60% σε σχέση με τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Την Πέμπτη ο γνωστός επενδυτής και ιδρυτής της DoubleLine Capital, Jeff Gundlach, προειδοποίησε τους επενδυτές να μείνουν μακριά από την Deutsche Bank.

Αν και δεν ανησυχούν όλοι για τις προβληματικές ευρωτράπεζες, οι αμερικανικές αγορές έχουν κλονιστεί από τις επιδόσεις της μετοχής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας την τελευταία εβδομάδα, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,9% και τον Dow Jones Industrial Average να χάνει σχεδόν 200 μονάδες την Πέμπτη, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v