Βρετανία: Αύξηση 2,7% στο ΑΕΠ το β' τρίμηνο

Φρέσκα δεδομένα ενισχύουν την άποψη ότι δεν υπήρξε άμεση ανατάραξη στη βρετανική οικονομία από το Brexit, ωστόσο η πλήρης εικόνα συνεχίζει να ξεδιπλώνεται. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,7% στο τρίμηνο, ενώ ανάπτυξη εμφάνισαν και οι υπηρεσίες.

Βρετανία: Αύξηση 2,7% στο ΑΕΠ το β τρίμηνο

Η βρετανική οικονομία εμφάνισε καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις κατά την περίοδο γύρω από το δημοψήφισμα και την απόφαση για Brexit, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία που έδωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της ONS, η Βρετανία εμφάνισε ανάπτυξη 2,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,4%.

Η θετική αναθεώρηση οδηγήθηκε από φρέσκα δεδομένα που καταδεικνύουν ισχυρότερη ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών και υψηλότερη επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η επιχειρηματική επένδυση αναπτύχθηκε κατά 1% στο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για άνοδο 0,5%.

Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 80% της ετήσιας βρετανικής παραγωγής, επίσης είχε καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο τον Ιούλιο. Ο τομέας αναπτύχθηκε 0,4% στο μήνα, χάρη σε ανόδους στη λιανική, στις μεταφορές και τις επικοινωνίες. Αντίθετα, έρευνες που είχαν δημοσιευτεί το καλοκαίρι υπαινίσσονταν συρρίκνωση της παραγωγής του τομέα.

Σύμφωνα με το MarketWatch, τα σημερινά στοιχεία «τείνουν να υποστηρίξουν την άποψη ότι δεν υπάρχει άμεση ανατάραξη στην οικονομία από το Brexit, αν και η πλήρης εικόνα θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται», επεσήμανε ο Darren Morgan από την υπηρεσία ONS.

Πάντως, τα σημερινά νέα δεν είναι καλά για το βρετανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διευρύνθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο σε 5,9% του ετήσιου εθνικού εισοδήματος, από 5,7% το πρώτο τρίμηνο.

Αυτή η επιδείνωση οφείλεται εν μέρει στο εμπορικό έλλειμμα που μεγαλώνει, καθώς και σε μια αύξηση στα εμβάσματα στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v