Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίσκο: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κρατικές διασώσεις τραπεζών

Ο διοικητής της Τράπεζα της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, υποστήριξε πως πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η ιδέα της κρατικής διάσωσης τραπεζών, ακόμα και αν δεν χρειαστεί.

Βίσκο: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κρατικές διασώσεις τραπεζών

Η κρατική στήριξη των ιταλικών τραπεζών πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι, δήλωσε την Παρασκευή στην εφημερίδα Il Foglio ο διοικητής της Τράπεζα της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο.

«Θα ήταν καλό να προετοιμαζόμαστε για την ιδέα της κρατικής στήριξης ακόμα και αν αυτό δεν σημαίνει πως θα κριθεί απαραίτητη» σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα.

Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, με την άντληση κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ και την πώληση «κόκκινων» δανείων 28 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, παραμένουν οι ανησυχίες ότι μπορεί να χρειαστεί στήριξη από την ιταλική κυβέρνηση.

Σε ερώτηση σχετικά με την αγορά μεριδίου ιταλικών τραπεζών από ξένους επενδυτές, ο κ. Βίσκο απάντησε πως η εθνικότητα των μετόχων δεν έχει σημασία, αλλά η δυνατότητα τους να εγγυηθούν την σταθερότητα.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας σημείωσε πως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί οφείλονται στο υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας και όχι στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. 

Ο ίδιος υποστήριξε πως το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η χώρα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v