Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aιφνίδιο ράλι για τη μετοχή της Deutsche Bank

Η φήμη για επικείμενο συμβιβασμό $5,4 δισ. με τις αμερικάνικες αρχές οδήγησε τη μετοχή της Deutsche Bank σε ράλι άνω του 6% στη Φρανκφούρτη. Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει. «Βροχή» τα στοιχήματα που θέλουν την μετοχή στα 8 ευρώ.

Aιφνίδιο ράλι για τη μετοχή της Deutsche Bank

Η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας έκλεισε με άνοδο 6,4% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ανακάμπτοντας από πολυετή χαμηλά μετά από φήμες ότι είναι κοντά σε ένα συμβιβασμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για μικρότερο πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, πηγή δήλωσε στο AFP πως η Deutsche Bank είναι κοντά σε συμφωνία με τις αμερικάνικες αρχές για την επιβολή προστίμου 5,4 δισ. δολαρίων, αντί για 14 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την πηγή, μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. 

Η WSJ είχε μεταδώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ζητήσει από την Deutsche Bank να καταβάλλει 14 δισ. δολάρια για τον διακανονισμό κατηγοριών σχετικά με την πώληση «τοξικών» στεγαστικών δανείων την περίοδο 2006-2008.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατη έκθεση της η J.P. Morgan υποστηρίζει ότι η γερμανική τράπεζα θα πληρώσει 5,4 δισ. δολάρια για τα «τοξικά» δάνεια εκτός ΗΠΑ. Η Goldman Sachs υπολογίζει πως η γερμανική τράπεζα θα πληρώσει από 2,8 ως 8,1 δισ. δολάρια. 

Η Deutsche Bank και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα του AFP. 

Νωρίτερα την Παρασκευή η μετοχή της τράπεζας είχε βουτήξει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ, στα 9,9 ευρώ. 

Την Πέμπτη η μετοχή της τράπεζας που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, «κοκκινίζοντας» τη Wall Street,  όταν γνωστοποιήθηκε ότι 10 hedge funds μείωσαν την έκθεσή τους στην τράπεζα.

Η αντίδραση της μετοχής στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Ντάισελμπλουμ: Η Deutsche Bank πρέπει να επιβιώσει μόνη της

O πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Deutsche Bank πρέπει να «επιβιώσει μόνη της», χωρίς βοήθεια από το γερμανικό κράτος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο εκπρόσωπος του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Ράινς, επιβεβαίωσε τα σχόλια που έγιναν σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, έξω από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου.

«Βροχή» τα στοιχήματα που θέλουν την μετοχή στα 8 ευρώ

Το πιο «απαισιόδοξο» στοίχημα για την γερμανική τράπεζα είναι ένα put με τιμή εξάσκησης τα οκτώ ευρώ. Το γεγονός ότι οι επενδυτές άρχισαν να τοποθετούνται στη συγκεκριμένη θέση τον Ιούνιο και το γεγονός ότι είναι τόσο δημοφιλές τώρα δείχνει ότι ψάχνουν κάλυψη (hedge) για περαιτέρω πτώση.

Η τιμή βυθίστηκε έως και τα 9,90 ευρώ, υπέστη δηλαδή μείωση 9%, πριν μετριαστεί η πτώση της.

To trading στα option της Deutsche Bank έχει εκτοξευτεί αυτόν τον μήνα, ενώ η τιμή της μετοχής της τράπεζας σημείωσε ιστορικό χαμηλό εξ αιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών σχετικά με το κατά πόσο θα καταφέρει να αντέξει τα αυξανόμενα νομικά κόστη. Ο όγκος συναλλαγής των δικαιωμάτων πώλησης (put) άγγιξε υψηλό 7ετίας την Δευτέρα, ενώ ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό.

«Ενα κρίσιμο ψυχολογικό φράγμα έχει σπάσει», δήλωσε ο Michael Hewson, αναλυτής της CMC Markets στο Λονδίνο. «Για μια τράπεζα όπως η Deutsche Bank, της οποίας η μετοχή το 2008 ήταν έτη φωτός μακριά από το να είναι μια μετοχή με μονοψήφια τιμή, το να γίνει μια μονοψήφιας τιμής μετοχή αλλάζει την αντίληψη του κόσμου. Αν μπορεί να πέσει κάτω από τα 10 ευρώ, τότε ποιος είναι ο επόμενος στόχος; Tο να φτάσει η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank κοντά στα 8 ευρώ—θεωρώ πως αυτό είναι τελείως εφικτό».

Από το peak του Μαΐου του 2007, η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank έχει κατρακυλήσει κατά 90%. Περισσότερα από 83.000 είναι τα στοιχήματα με τιμή εξάσκησης τα 8 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο ήταν 32.000.

Ο εκπρόσωπος της Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει το trading της μετοχής και των options.

«Αν δεν κλείσει πάνω από τα 10 ευρώ σήμερα, θεωρώ ότι μπορούσαμε να πέσουμε αρκετά χαμηλότερα», δήλωσε ο Hewson.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v