Αξιώσεις 150 εκατ. στερλινών από μετόχους της Tesco

Μαζική αγωγή 60 μετόχων ζητά αποζημίωση 150 εκατ., λόγω του λογιστικού σκανδάλου στην Tesco που «παραφούσκωσε» κατά 263 εκατ. τα κέρδη της. Οι κατηγορίες για απάτη που απαγγέλθηκαν κατά στελεχών της το Σεπτέμβριο ισχυροποιούν τη θέση των εναγόντων.

Αξιώσεις 150 εκατ. στερλινών από μετόχους της Tesco

Η Tesco έχει έρθει αντιμέτωπη με αξιώσεις ύψους 150 εκατ. στερλινών από 60 μετόχους της, οι οποίοι προσπαθούν να καλύψουν ζημιές που έχουν προκύψει από τις λογιστικές παρατυπίες της βρετανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ.

Η νομική διαμάχη έρχεται αφότου η εταιρία αναγκάστηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα τέσσερα ανώτατα στελέχη και να εκκινήσει σχετικές έρευνες το Σεπτέμβριο του 2014, όταν αποκάλυψε ότι είχε παρουσιάσει «παραφουσκωμένα» κέρδη κατά 250 εκατ. στερλίνες.

Η ανακάλυψη των λογιστικών παρατυπιών, τις οποίες αργότερα η Tesco γνωστοποίησε πως τελικά αντιστοιχούσαν σε 263 εκατ., οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση της αξίας του ομίλου κατά περίπου δύο δισ. στερλίνες.

Δύο μήνες αργότερα, το δικηγορικό γραφείο Stewarts Law σε συνεργασία με την εταιρία litigation funding Bentham Europe, άρχισαν να συμβουλεύουν οργισμένους μετόχους να προχωρήσουν σε κοινή αγωγή κατά της βρετανικής εταιρίας.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, έπειτα από δύο χρόνια «χτισίματος» της υπόθεσης και της επιχειρηματολογίας τους, η αγωγή των μετόχων αναμένεται να κατατεθεί στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας αργότερα μέσα στο μήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bentham, Jeremy Marshall, τόνισε ότι «αυτό είναι το πρώτο κύμα. Θα υπάρξει δεύτερη σειρά επενδυτών που θα ενταχθούν στην αγωγή λίγο αργότερα. Πολλοί πίστευαν ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορούσε να πάει πουθενά».

Ο Marshall πρόσθεσε ότι ένα από τα επίμαχα σημεία ήταν να αποδειχθεί ανεντιμότητα από την πλευρά της διεύθυνσης, ενώ διευκρίνισε ότι σε αυτό έχουν βοηθήσει οι κατηγορίες που απηύθυνε η αρμόδια υπηρεσία Serious Fraud Office (SFO) σε τρία πρώην στελέχη της Tesco τον περασμένο μήνα, για απάτη που συνδέεται με λογιστικό σκάνδαλο στην αλυσίδα σουπερμάρκετ.

Στο μεταξύ, η SFO έχει επισημάνει ότι η εν λόγω έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ότι είναι πιθανό να απαγγελθούν κατηγορίες και ενάντια σε άλλα μεμονωμένα πρόσωπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v