Praet (EKT): Αδύναμη η κερδοφορία των τραπεζών

Αν η παρατεταμένη πτώση στις τραπεζικές μετοχές συνεχιστεί, μπορεί να μετατραπεί σε συστημικό φαινόμενο, προειδοποίησε την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκκληση για ταχεία ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Praet (EKT): Αδύναμη η κερδοφορία των τραπεζών

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ προειδοποίησε την Τρίτη πως η παρατεταμένη πτώση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών μπορεί να περιορίσει τον δανεισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο Peter Praet τόνισε πως αν συνεχιστεί, μπορεί να μετατραπεί σε συστημικό φαινόμενο.

«Η κερδοφορία του τραπεζικού τομέα είναι αδύναμη, πολύ αδύναμη», ανέφερε ο κ. Praet.

O ίδιος υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σε χαμηλά επίπεδα μέχρις ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο της τράπεζας.

«Τα πολύ χαμηλά επιτόκια θα παραμείνουν για παρατεταμένο διάστημα», σημείωσε ο κ. Praet σε εκδήλωση στη Μαδρίτη. «Η διατηρήσιμη βελτίωση στις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης απαιτεί περαιτέρω προσπάθειες πέραν της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε.

«Αυτό περιλαμβάνει κυρίως μια ταχεία ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και επιπλέον προσαρμογές στον τραπεζικό κλάδο στην κατεύθυνση της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και επιχειρηματικών μοντέλων που θα παραμείνουν βιώσιμα στο νέο εποπτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον», υποστήριξε ο κ. Praet, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v