To ΔΝΤ προειδοποιεί για αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη

Το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διολίσθησης σε λαϊκίστικες πολιτικές. Βλέπει επιβράδυνση σε ΗΠΑ και ευρωζώνη. Πλήγμα στην εμπιστοσύνη το Brexit. Αναμένει επιτάχυνση των αναδυόμενων.

To ΔΝΤ προειδοποιεί για αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη

H παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική και τη φετινή χρονιά, μετά την επιβράδυνση στις ΗΠΑ και την ψήφο των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο World Economic Outlook του Οκτωβρίου.

Το Ταμείο προβλέπει μια ήπια άνοδο της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2017, με ώθηση από την ενίσχυση των αναδυόμενων αγορών.

«Μειώσαμε ελαφρώς τις προοπτικές ανάπτυξης των ανεπτυγμένων οικονομιών για το 2016, ενώ ανεβάσαμε λίγο αυτές του υπόλοιπου κόσμου», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ.

Η έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζει την εύθραυστη φύση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας οκτώ χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και προειδοποιεί ότι η παρατεταμένη στασιμότητα, ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες, μπορεί να πυροδοτήσει λαϊκίστικα αιτήματα για περιορισμό του εμπορίου και της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Όμπστφελντ, η επιβολή τέτοιων περιορισμών θα έβλαπτε την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Επιβράδυνση σε ΗΠΑ και ανησυχία για το Brexit

Αναλυτικά το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 3,1% το 2016.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα επεκταθούν μόλις με 1,6%, έναντι 2,1% την προηγούμενη χρονιά και 1,8% που προέβλεπαν τον Ιούλιο οι αναλυτές του οργανισμού με έδρα την Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 1,6% από 2,2% τον Ιούλιο, μετά το απογοητευτικό πρώτο εξάμηνο. Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητα την επόμενη χρονιά και να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%,.

Το Ταμείο καλεί τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια σταδιακά και εφόσον υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια σταθερής ενίσχυσης των μισθών και των τιμών.

Εν τω μεταξύ, η αβεβαιότητα μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία τον Ιούνιο αναμένεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβραδυνθεί στο 1,8% φέτος και στο 1,1% το 2017, από 2,2% την περασμένη χρονιά.

H ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% φέτος και 1,5% την επόμενη χρονιά, έναντι ανάπτυξης 2% το 2015.

Η ανάπτυξη στην Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αναμένεται να παραμείνει υποτονική, στο 0,5% το 2016 και στο 0,6% το 2017. 

Επιτάχυνση στις αναδυόμενες

Στις αναδυόμενες οικονομίες, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, στο 4,2%, ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη του Ιουλίου για ανάπτυξη 4,2%.

Την επόμενη χρονιά, οι αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 4,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v