Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Birol (IEA): Η συμφωνία ΟΠΕΚ θα φέρει την ισορροπία γρηγορότερα

Χωρίς παρέμβαση η αγορά πετρελαίου θα ξαναβρεθεί σε ισορροπία το δεύτερο μισό του 2017, προβλέπει η ΙΕΑ. Ο επικεφαλής, ωστόσο, επισημαίνει ότι μια συμφωνία ΟΠΕΚ θα επισπεύσει αυτή τη μεταβολή. Πάντως παραμένουν κάποια ερωτήματα, προσθέτει.

Birol (IEA): Η συμφωνία ΟΠΕΚ θα φέρει την ισορροπία γρηγορότερα

Μια συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών ώστε να περιορίσουν την παραγωγή τους, θα μπορούσε να φέρει την αγορά πίσω σε ισορροπία συντομότερα από το αναμενόμενο, αλλά σημαντικά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί μια τέτοια συμφωνία και με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπό της, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Η IEA έχει προβλέψει ότι, αν αφεθεί χωρίς παρέμβαση, η αγορά πετρελαίου θα εξισορροπηθεί κατά το δεύτερο μισό του 2017. Αλλά μια συμφωνία των παραγωγών θα μπορούσε να επισπεύσει αυτή τη μεταβολή, τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Fatih Birol, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Ενεργειακού Συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Οργανισμού υπογράμμισε επίσης και τα ερωτήματα που εξακολουθούν να παραμένουν, τόσο για το πώς θα καταμεριστούν οι μειώσεις στην παραγωγή, όσο και σχετικά με τον αντίκτυπο μιας αύξησης στην τιμή του σχιστολιθικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πιστεύω ότι όλοι χρειάζεται να δούμε αυτά τα δύο ερωτήματα, όταν θα παρακολουθήσουμε τις συζητήσεις κατά τις ημέρες που έρχονται», επεσήμανε ο Birol.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v