Η Uber κατέβαλε φόρο μόνο 411.000 στερλινών στη Βρετανία το 2015

Η εταιρία «εξαφανίζει» τις προμήθειες από τους οδηγούς σε ολλανδική μονάδα του ομίλου, με αποτέλεσμα να καταβάλει μόλις 411.000 από κέρδη 1,8 εκατ. στη Βρετανία. Παράλληλα, «τρέχει» υπόθεση εναντίον της για επιθετική εκμετάλλευση εργασιακών νόμων.

Η Uber κατέβαλε φόρο μόνο 411.000 στερλινών στη Βρετανία το 2015

Η κύρια βρετανική επιχείρηση της Uber πλήρωσε πέρυσι μόνο 411.000 στερλίνες σε φόρους, ενώ οι προμήθειες από χιλιάδες οδηγούς στη Βρετανία «εξαφανίστηκαν» σε μια αμφιλεγόμενη φορολογική οντότητα στην Ολλανδία, μεταδίδει ο Guardian.

Οι τελευταίοι ισολογισμοί της Uber London δείχνουν ότι ο τζίρος της βρετανικής εταιρίας διπλασιάστηκε σε 23,3 εκατ. στερλίνες πέρυσι, ωστόσο όλα αυτά τα έσοδα υποτίθεται πως κερδήθηκαν μέσω της προσφοράς κάποιας αόριστης «υποστήριξης» σε άλλες εταιρίες του ομίλου και όχι από προμήθειες οδηγών.

Έπειτα από εξαίρεση των δαπανών, αυτή η μικρή θυγατρική που απασχολεί 105 εργαζόμενους εμφάνισε κέρδη 1,8 εκατ. στερλινών και πλήρωσε φόρους 411.000 στερλινών.

Στο μεταξύ, τα λογιστικά του διεθνούς κέντρου πωλήσεων στην Ολλανδία αποκαλύπτουν πως οι προμήθειες από οδηγούς του Λονδίνου και πολλές ακόμη πόλεις σε όλο τον κόσμο, αυξάνονταν το 2015, οδηγώντας τα έσοδα μέχρι και στα 520 εκατ. δολάρια, ποσό πάνω από επτά φορές υψηλότερο από εκείνο του 2014.

Η βρετανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι οι επιβάτες πληρώνουν απευθείας το αντίτιμο στους οδηγούς, οι οποίοι αυτόματα δίνουν την προμήθεια στην Uber. Η προμήθεια αυτή τελικά εμφανίζεται στα ολλανδικά λογιστικά του ομίλου.

Η Uber International είναι μια από τις λίγες εταιρίες στην Ολλανδία που κάνουν χρήση συμφωνιών περίπλοκου φορολογικού σχεδιασμού, που τις βοηθούν να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που καταβάλλουν σε όλο τον κόσμο.

«Τα βρετανικά λογιστικά της Uber επιβεβαιώνουν το βαθμό στον οποίο οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες έχουν ανοσία στη ρητορική των φορέων χάραξης πολιτικής και προτίθενται να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τόσο τις αδυναμίες των διεθνών φορολογικών κανόνων όσο και την απουσία διαφάνειας», υπογράμμισε ο Alex Cobham, επικεφαλής έρευνας στην ακτιβιστική οργάνωση Tax Justice Network.

Οι λεπτομέρειες αυτές για τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμός της Uber έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία ο όμιλος αντιμάχεται –ξεχωριστά από την υπόθεση αυτή- ισχυρισμούς πως εκμεταλλεύεται επιθετικά τους βρετανικούς εργασιακούς νόμους. Η αμερικανική εταιρία αντιμετωπίζει αγωγή από μια ομάδα Βρετανών οδηγών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα πρέπει θα θεωρούνται εργαζόμενοί της και άρα να απολαμβάνουν μια σειρά παροχών. Η δικαστική απόφαση επ' αυτού αναμένεται στα τέλη αυτού του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v