Ανοδος 1,6% στη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Αύγουστο

Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων, εμφανίζοντας μηνιαία άνοδο 1,6% και ετήσια 1,8%. Πάντως η οικονομία επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο και τα σημάδια δείχνουν ίδιο, αδύναμο ρυθμό και για το τρίτο.

Ανοδος 1,6% στη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Αύγουστο

Τα εργοστάσια, τα ορυχεία και οι εταιρίες κοινής ωφέλειας τόνωσαν την παραγωγή τους τον Αύγουστο, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες για την απότομη πτώση της στερλίνας στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και τις πιθανές επιπτώσεις στις εξαγωγές.

Στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat καταδεικνύουν πως η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης ήταν τον Αύγουστο 1,6% υψηλότερη σε σχέση με τον Ιούλιο, καθώς και 1,8% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2015.

Πρόκειται για ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, καθώς οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal περίμεναν αύξηση 1,5%.

Παράλληλα, η στατιστική υπηρεσία υποβάθμισε την εκτίμησή της για την υποχώρηση της παραγωγής του Ιουλίου, σε 0,7% από 1,1%.

Η άνοδος οδηγήθηκε κυρίως από τη Γερμανία, το μεγαλύτερο εξαγωγέα της ευρωζώνης προς τη Βρετανία. Σημαντικές αυξήσεις, όμως, σημειώθηκαν και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Μια μεγάλη πτώση κατέγραψε η παραγωγή της Ιρλανδίας, αυτή ωστόσο τείνει να είναι πολύ μεταβλητή από τον ένα μήνα στον άλλο, αναφέρει το MarketWatch.

Πάντως, η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο και, παρά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο, έρευνες και άλλα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι αναπτύχθηκε με τον ίδιο, αδύναμο ρυθμό και στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν συνεχιζόμενες ενδείξεις πως η ανάκαμψη που ξεκίνησε στα μέσα του 2013 έχει όλο και πιο βαθιές ρίζες: άλλα στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία καταδεικνύουν μια αύξηση 1,4% στις τιμές κατοικιών το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, καθώς και ετήσια άνοδο 2,9%.

Τέλος, παρότι επικριτές των προγραμμάτων τόνωσης της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει για εντεινόμενη απειλή για νέες φούσκες στα περιουσιακά στοιχεία, υπάρχουν λίγα μόνο σημάδια «υπερβολών» στα στοιχεία της Eurostat, με τις τιμές να αυξάνονται 5,3% στη Γερμανία και μόλις 0,8% στη Γαλλία. Η ετήσια άνοδος στην Αυστρία μετριάστηκε σε 9% το δεύτερο τρίμηνο, από 13,4% το πρώτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v