Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βολές» Ολάντ κατά ΗΠΑ για τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις

«Όταν η Κομισιόν κυνηγά την Google ή τεχνολογικούς κολοσσούς που δεν πληρώνουν τους φόρους που θα έπρεπε στην Ευρώπη, η Αμερική προσβάλλεται. Ωστόσο, απαιτούν αδιάντροπα 8 δισ. από την BNP ή 5 δισ. από την Deutsche Bank», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος.

«Βολές» Ολάντ κατά ΗΠΑ για τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κατάχρηση εξουσίας, καθώς απαιτούν πρόστιμα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από ευρωπαϊκές εταιρείες, την ώρα που προστατεύουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε συνέντευξή του στο περιοδικό L'Obs, ο Ολάντ δήλωσε πως τα πρόστιμα (με τελευταίο το πρόστιμο ύψους 14 δισ. της Deutsche Bank), είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να στηρίξει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

«Όταν η Κομισιόν κυνηγά την Google ή τεχνολογικούς κολοσσούς που δεν πληρώνουν τους φόρους που θα έπρεπε στην Ευρώπη, η Αμερική προσβάλλεται. Ωστόσο, απαιτούν αδιάντροπα 8 δισ. από την BNP ή 5 δισ. από την Deutsche Bank».
Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, η Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσει τα ίδια «εργαλεία» προκειμένου να μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις σε αμερικανικές εταιρείες.

Τα σχόλια του Ολάντ έρχονται λίγες ημέρες αφότου έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου επέκρινε την αυξανόμενα επιθετική χρήση από την πλευρά των ΗΠΑ εξωχώριων νόμων που έχουν κοστίσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δισεκατομμύρια σε πρόστιμα και άλλους διακανονισμούς.

Σημειώνεται πως από το 2009 οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πληρώσει στις ΗΠΑ περίπου 16 δισ. δολάρια για διάφορες παραβάσεις, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ενώ από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, το 14%-15% αφορούσε ευρωπαϊκές εταιρείες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v