Βρετανία: Επιτάχυνση στις τιμές κατοικιών το Σεπτέμβριο

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεσιτών στη Βρετανία κάνει λόγο για αύξηση τιμών το Σεπτέμβριο. Η αγορά κατοικιών παρακολουθείται στενά ως δείκτης για τη συνολική υγεία της βρετανικής οικονομίας, καθώς τα νοικοκυριά «κόβουν» δαπάνες όταν υποχωρούν οι τιμές.

Βρετανία: Επιτάχυνση στις τιμές κατοικιών το Σεπτέμβριο

Η αύξηση τιμών στις βρετανικές κατοικίες επιταχύνθηκε το Σεπτέμβριο, έπειτα από τη βουτιά που εμφάνισαν αμέσως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, όπως κατέδειξε έρευνα μεσιτών και εκτιμητών ακινήτων.

Το RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) υποστήριξε σε έκθεση που εξέδωσε σήμερα στη Βρετανία ότι ένα μεγαλύτερο κομμάτι των μελών του ανέφερε αύξηση τιμών σε σχέση με τους προηγούμενους δύο μήνες.

Ο δείκτης τιμών του ινστιτούτου διαμορφώθηκε στο +17 το Σεπτέμβριο, ενώ είχε υποχωρήσει στο χαμηλό τριών ετών του -5 τον Ιούλιο. Η άνοδος αυτή σημαίνει ότι υψηλότερο ποσοστό μεσιτών ανέφερε αυξήσεις από εκείνο που έκανε λόγο για μειώσεις στις τιμές.

Παράλληλα, το RICS αναβάθμισε ελαφρώς την ανάγνωση του Αυγούστου σε +13.

Το MarketWatch μεταδίδει πως, σύμφωνα με την έρευνα, η ζήτηση για κατοικίες στη Βρετανία ενισχύθηκε το Σεπτέμβριο για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες, τονώνοντας τις τιμές. Ωστόσο ο βασικός παράγοντας που στήριξε την ανάπτυξη τιμών ήταν μια συνεχιζόμενη έλλειψη κατοικιών προς πώληση.

«Η αγορά δείχνει τώρα να ηρεμεί μετά τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπισε την άνοιξη και το καλοκαίρι», εξήγησε ο Simon Rubinsohn ανώτατος οικονομολόγος του RICS.

Οι οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά τις τιμές κατοικιών ως πιθανό δείκτη για τη συνολική υγεία της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Αυτό, διότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες τα βρετανικά νοικοκυριά έχουν μειώσει τη δαπάνη κάθε φορά που υποχωρούν οι τιμές στις κατοικίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v