Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: Η κρίση ανέτρεψε οικονομικές ορθοδοξίες

Η αδύναμη ανάκαμψη που ακολούθησε μετά την κρίση του 2008 έχει προβληματίσει τους οικονομολόγους, δήλωσε η Janet Yellen σε ομιλία της στη Βοστόνη. Ανατράπηκαν βαθιά εδραιωμένες οικονομικές αντιλήψεις. Η πτώση της ανεργίας δεν ενίσχυσε τους μισθούς.

Yellen: Η κρίση ανέτρεψε οικονομικές ορθοδοξίες

Η αργή ανάκαμψη από την κρίση έχει εκπλήξει τους οικονομολόγους, ανατρέποντας βαθιά εδραιωμένες πεποιθήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, υποστήριξε η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.

Όπως μεταδίδει το AFP, η κα. Yellen σημείωσε ότι οι εξελίξεις μετά την κρίση του 2008 έχουν αποκαλύψει όρια στην δυνατότητα κατανόησης των οικονομικών φαινομένων από τος οικονομολόγους.

Όπως τόνισε, η βουτιά στις τιμές των κατοικιών περιόρισαν τις δαπάνες των καταναλωτών περισσότερο από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Επιπλέον, η σταθερή πτώση στην ανεργία δεν έχει καταφέρει να ενισχύσει τους μισθούς και τον πληθωρισμό στα προβλεπόμενα επίπεδα.

Σε ομιλία της στη Βοστόνη, η κα. Yellen ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν μια σειρά ερωτημάτων που απαιτούν να γίνει νέα έρευνα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η ιδέα πως οι αλλαγές στην ζήτηση μπορεί να έχουν ένα σταθερό αντίκτυπο στην προσφορά.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αλλαγές στην συνολική ζήτηση μπορεί να έχουν μια σημαντική, σταθερή επίπτωση στην συνολική προσφορά; Πριν από την Μεγάλη Ύφεση, οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιθανότατα θα απαντούσαν στο ερώτημα αυτό με ένα “όχι”. H εμπειρία μετά την κρίση δείχνει πως οι αλλαγές στη συνολική ζήτηση μπορεί να έχουν ένα σημαντικό, σταθερό αντίκτυπο στην προσφορά, δηλαδή στο δυνητικό παραγώμενο προϊόν» επισήμανε η επικεφαλής της Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v