Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kρούγκμαν: Γιατί η Βρετανία πρέπει να αφήσει τη λίρα να πέσει

H Bρετανία θα έκανε μεγάλο λάθος να ενισχύσει τη λίρα. Αναγκαία η προσαρμογή μετά το Brexit. Πλήγμα για το City αλλά και ευκαιρία για τη μεταποίηση.

Kρούγκμαν: Γιατί η Βρετανία πρέπει να αφήσει τη λίρα να πέσει

H βουτιά της βρετανικής λίρας σε πολυετή χαμηλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα επιπλέον κόστος από την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ως μέρος της αναγκαίας προσαρμογής, εκτιμά ο Πολ Κρούγκμαν.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. θα αυξήσει το κόστος των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί κίνητρα στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα να αποχωρήσουν από το City του Λονδίνου και να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ευρώπη.

Ο λόγος είναι πως η μεταφορά σε μια μεγαλύτερη αγορά, όπως η ευρωπαϊκή, μειώνει το κόστος εμπορικών συναλλαγών.

«Φανταστείτε ένα αγαθό ή μια υπηρεσία που υπόκειται σε μεγάλες οικονομίες κλίμακας στην παραγωγή, έτσι ώστε αν καταναλώνεται σε δύο χώρες, θα προτιμούσατε να το παράγετε μόνο στη μία και να το εξάγετε στην άλλη, ακόμα και αν υπάρχει κόστος για τη μεταφορά του. Πού θα εδραζόταν η παραγωγή αυτή; Υπό όμοιες κατά τα άλλα συνθήκες, θα επιλέγατε τη μεγαλύτερη αγορά, ώστε να ελαχιστοποιήσετε το συνολικό κόστος μεταφοράς. Φυσικά, μπορεί να μην είναι όμοιες όλες οι συνθήκες, αλλά το μέγεθος της αγοράς θα παραμένει πάντοτε ένας παράγοντας, ανάλογα με το ποιο είναι το κόστος μεταφοράς», γράφει ο κ. Κρούγκμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση της Βρετανίας το παραπάνω παράδειγμα ισχύει για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες αυτές υπόκεινται σε εσωτερικές και εξωτερικές oικονομίες κλίμακας, κάτι που τείνει να τις συγκεντρώνει σε τεράστια χρηματοοικονομικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, όπως το City του Λονδίνου. Η αύξηση του κόστους μεταφοράς ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρώπη δημιουργεί κίνητρα για τη μεταφορά των υπηρεσιών από τη μικρότερη οικονομία (Βρετανία) στη μεγαλύτερη (Ευρώπη).

Όπως επισημαίνει ο κ. Κρούγκμαν, για να αντισταθμίσει το μειονέκτημα αυτό, μια μικρότερη αγορά πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της πληρώνοντας χαμηλότερους μισθούς. «Η Βρετανία συνεπώς χρειάζεται ένα πιο αδύναμο νόμισμα για να αντισταθμίσει αυτές τις δυσμενείς συνέπειες», υποστηρίζει.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος τονίζει πως αν και η Βρετανία θα γίνει φτωχότερη από την πτώση της λίρας, είναι πιθανό να ενισχυθούν παραγωγικοί τομείς που μέχρι τώρα υστερούσαν, όπως η μεταποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, προειδοποιεί πως θα ήταν μεγάλο λάθος για τη Βρετανία να ενισχύσει τη λίρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v